Vă aduc o reţetă cu tradiţie, din zona Transilvaniei, Hetiur de Sighişoara. Este o plăcintă pe care o savuram foarte des la bunica, ehhee ce vremuri, ce viaţă fără griji…au rămas doar amintirile, reţeta şi aroma unică a plăcintei. Din povestirile bunicii, am înţeles că această plăcintă se făcea în zile de sărbătoare, la vatră, în tăvi imense. Nici nu mă mir, erau multe guri de hrănit, bunici, părinţi, copii, rude şi vecini. Se adunau toţi, cu bucurie, cu veselie, la o vorba, două, la gura sobei. Savurau o felie de plăcintă cu prune şi smântână, un păhărel de pălincă şi apoi mergeaua la odihnă. Frumos, pe mine şi acum mă emoţionează amintirile din copilărie.
Vă recomand reţeta de plăcintă crocantă cu prune şi scorţişoare, sper să fie pe gustul vostru.
În lipsa prunelor proaspete putem folosi prune din compot.
Amestecăm drojdia cu o lingurită de zahăr, una de făină şi puţin lapte călduţ şi timp de 10 minute îl lăsăm la crescut . Adăugăm maiaua crescută peste făină, cele două gălbenuşuri, puţina sare, untul topit şi laptele călduţ. Frământăm aluatul câteva minute. Dacă aluatul e prea tare, rigid, se poate adăuga lapte călduţ. Lăsăm aluatul la dospit pentru 20-25 minute.
Spălăm prunele, ştergem de apă şi le tăiem în două, scoatem sâmburii.
Întindem aluatul cu sucitorul, pudrăm cu foarte puţină făină planşa de lucru. Punem aluatul într-o tavă tapetată cu hârtie pentru copt.
Presărăm peste aluat puţin pesmet. Aşezăm jumătăţile de prune, cu interiorul în jos.
Presărăm deasupra 2 linguri de zahăr sau mai mult, şi 2 linguri de scorţişoara. Punem tava în cuptorul preîncălzit pentru 10 minute.
Amestecăm smântâna cu un gălbenuş de ou, o lingură de scorţişoara şi 2 linguri de zahăr.
Distribuim uniform crema de smântână deasupra plăcintei şi-l dăm la cuptor pentru încă 35-40 de minute, pănă când crema începe să se întărească puţin.
Atenţie la intensitatea focului, căldura trebuie să vină mai mult de deasupra plăcintei pentru a coace crema de smântână şi de a nu arde partea de jos.
Plăcinta se taie abia când s-a răcit.