Aveam o colegă de cancelarie care făcea foarte des pilaf cu măsline. Nu am întrebat-o niciodată de ce, nici cum îl face, dar am găsit într-o zi o rețetă, care nu înseamnă doar orez amestecat cu măsline, așa că am făcut-o de îndată. Mi-a lăsat o foarte bună impresie...
Preparatul poate fi servit ca garnitură, sau ca o cină gustoasă, de post cu o salată alături.
Se spală orezul foarte bine și se pune la fiert cu apă suficientă și o frunză de dafin, la foc mic, timp de 15-20 de minute. Atenție să nu se prindă de fundul cratiței, când scade apa. Când orezul e fiert, se acoperă cratița cu un capac și se lasă puțin, să se înăbușe.
Între timp se curăță cepele și usturoiul, se spală, se taie mărunt și se călesc ușor în ulei suficient și la foc mic, până ce se înmoaie.
Se adaugă boiaua de ardei, se amestecă și apoi se adaugă și măslinele fără sâmburi. După 2 minute, se adaugă o căniță de la cafea, cu apă și se lasă sosul la scăzut, pe foc mic.
Se pune orezul într-un vas termorezistent, uns cu ulei în prealabil, se toarnă deasupra sosul cu măsline, se condimentează cu sare și piper, se adaugă și măslinele tăiate, se amestecă ușor, ca să se uniformizeze și se dă la cuptor, pentru 15-20 de minute, la foc mediu.
Se servește cald, după ce s-a turnat deasupra o lingură de ulei de măsline și s-a presărat pătrunjel verde tocat (sau mărar, după preferință).
1
Folosiți orez de calitate, cu bobul rotund.
2
Fiți atente la orez, când scade apa, ca să nu se prindă de fundul cratiței.
3
Căliți ușor ceapa și usturoiul, în ulei suficient și la foc mic, ca să nu se ardă și să devină amare.
4
Folosiți măsline fârâ sâmburi și tăiate. Este neplăcut să găsești sâmburi de măsline în mâncare.
5
Amestecați ușor orezul fiert, cu sosul de măsline, ca să nu se strivească.