Această rețetă face parte din cele: nimic nu se pierde, totul se transformă. Recunosc că acest fel de dulce, l-am cunoscut aici, în București, în urmă cu 22 de ani, la mama soacră;) Pentru necunoscători vă aduc definiția conform DEX-ului:
PELTEÁ peltéle f. 1) Produs de cofetărie sub formă de pastă gelatinoasă transparentă, preparat din suc de fructe fiert cu (mult) zahăr; jeleu.
PELTEÁ f. must de poame (mere, lămâi, gutui) fierte până la îngroșare: peltele de gutui și de mere GHICA. [Turc. BELTÈ, de unde și Mold. beltè].
Gata cu vorbăria, să trecem la treabă!
Cojile și cotoarele se pun la fiert într-un vas încăpător cu cei 2000 ml de apă, împreună cu mirodemiile. Se lasă la fiert cca. 60 de minute la foc mic, până se obține un lichid aromat. Se strecoară lichidul obținut, se măsoară, apoi se adaugă aceeași cantitate de zahăr. Se lasă la fiert, la foc mic într0un vas cu fund dublu/trioul sau ceaun, până ce se obține un fel de sirpo mai gros. Pelteaua obținută se toarnă fierbinte în borcane sterilizate și se lasă la dunst cald, până a doua zi.
Spor și succes!
1
Jeleu obținut e foarte bun pentru diverse prăjituri sau se poate consuma ca atare pe o felie de pâine proaspătă unsă cu unt :D Asta am făcut și eu, imediat :D ;)