Peltea din gutui

de Panacris in Dulceata / Gem, 6 Noi 2014 | 6854 vizualizari

 

Această rețetă face parte din cele: nimic nu se pierde, totul se transformă. Recunosc că acest fel de dulce, l-am cunoscut aici, în București, în urmă cu 22 de ani, la mama soacră;) Pentru necunoscători vă aduc definiția conform DEX-ului:
PELTEÁ peltéle f. 1) Produs de cofetărie sub formă de pastă gelatinoasă transparentă, preparat din suc de fructe fiert cu (mult) zahăr; jeleu.
PELTEÁ f. must de poame (mere, lămâi, gutui) fierte până la îngroșare: peltele de gutui și de mere GHICA. [Turc. BELTÈ, de unde și Mold. beltè].

Gata cu vorbăria, să trecem la treabă!

 

INGREDIENTE

  • coji de gutui rămase, mai groase, de la curățarea gutuilor,
  • cotoarele gutuilor,
  • apă cca. 3000 ml,
  • zahăr tos cca. 1000 g,
  • vanilie,
  • condimente pentru vine fiert de la Kotany ( scorțișoară, cuișoare, anason stelat, coji de portocale, ghimbir etc.).
Portii: 4
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Peltea din gutui:

Cojile și cotoarele se pun la fiert într-un vas încăpător cu cei 2000 ml de apă, împreună cu mirodemiile. Se lasă la fiert cca. 60 de minute la foc mic, până se obține un lichid aromat. Se strecoară lichidul obținut, se măsoară, apoi se adaugă aceeași cantitate de zahăr. Se lasă la fiert, la foc mic într0un vas cu fund dublu/trioul sau ceaun, până ce se obține un fel de sirpo mai gros. Pelteaua obținută se toarnă fierbinte în borcane sterilizate și se lasă la dunst cald, până a doua zi.

Spor și succes! 

TIPS-URI

1

Jeleu obținut e foarte bun pentru diverse prăjituri sau se poate consuma ca atare pe o felie de pâine proaspătă unsă cu unt :D Asta am făcut și eu, imediat :D ;)

Daca ti-a placut reteta noastra "Peltea din gutui" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (26)

Reteta-Video 1

07.11.2014, 17:01

luciabogorodea 1

07.12.2014, 17:10

Efecte Benefice fructe GOJI

GOJI este o planta, care provine din Asia, in special China.
Chinezii au descoperit valoarea medicinala a plantei GOJI acum 6000 ani.
Nici in ziua de azi, medicina chineza nu poate renunta la GOJI.
Goji protejeaza celulele si incetineste procesul de imbatrinire.
Fructul GOJI are influenta pozitiva pentru ochi, datorita continutului ridicat de caroten, care imbunatateste circultia de sange in ochi.
De asemenea GOJI contine molecule bioactive, care intaresc sistemul imunitar al organismului uman
Doar consumul de cateva fructe de GOJI pe zi regleaza ponderea celulelor albe din sange si protejeaza corpul impotriva virusilor.
- See more at: http://www.gojiromania.com/info/efecte-benefice2

Ancutsa 1

23.10.2016, 15:40

Mi-a placut!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Salată de ciuperci cu maioneză - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 19.12 la 09:41

Cozonac Babka cu cremă de ciocolată - Rețeta gustoasă și aromată

pe 19.12 la 09:30

Pâine cu rozmarin și fulgi de sare - Rețeta festivă pentru sărbători

pe 18.12 la 09:53

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Gem de prune cu miez de nuca