Astazi pregatim impreuna ceva dulce: Pastiera napoletana. Asa cum spune si numele, acest desert este specific zonei Napoli. El nu poate lipsi de pe masa de Paste a napoletanilor.
Legenda spune ca sirena Partnope se indragostise de frumusetea golfului napoletan si de aceea iesea din mare in acea zona in fiecare primavara pentru a incanta oamenii cu frumusetea vocii ei. Intr-o primavara napoletanii s-au decis sa ii ofere acesteia ca omagiu, cateva simboluri culinare de ale lor. Astfel, s-au prezentat la malul marii 7 fecioare napoletane, fiecare purtand in mana o bogatie a teritoriului. Una a adus FAINA – simbol al fortei si bogatiei campiei, alta URDA - dar al ciobanilor, alta OUA – simbol al vietii care se innoieste mereu, o alta fata a adus GRAU FIERT IN LAPTE, ca simbol al simbiozei dintre regnul animal si cel vegetal. A cincea fata a oferit ESENTA DE FLORI DE PORTOCALE , ca simbol al parfumului pamantului, a sasea a adus MIRODENIIpentru a aminti de popoarele indepartate ale pamantului, iar cea de-a saptea ZAHARUL ce exprima dulceata din cantecul sirenei, cantec ce indulcea intreg Universul. Fericita pentru toate aceste daruri, sirena le lua si le aseza la picioarele zeilor, care, vazand o asa minunatie le amestecasera intre ele cu multa maiestrie dand nastere primei pastiere, o prajitura care intrece in dulceata cantecul sirenei.
Mai intai am pregatit aluatul astfel: intr-un robot de bucatarie am pus faina, zaharul si untul rece taiat cuburi. Le-am amestecat cu robotul pentru 1 minut. Nisipul format l-am pus pe o masa de lucru sub forma unei fantani. Am spart un ou in mijloc + 1 galbenus si am adaugat semnitele dintr-un baton de familie si am framantat bine. Am pus aluatul format intr-o folie alimentara si l-am data la frigider pentru circa 1 ora.
Intre timp am pus laptele cu untul pe foc; am adaugat graul fiert, coaja de la lamaie razalita si am last sa fiarba la foc mic, amestecand din cand in cand pana ce am obtinut o crema densa. Am luat-o de pe foc si am lasat-o sa se raceasca amestecand-o din cand in cand. Am amestecat cu un mixer ouale cu urda, cu zaharul, scortisoara, esenta de flori de portocale si semintele de vanilie. am adaugat apoi cubuletele de cedru si de coaja de portocala si am amestecat. Am adaugat crema de grau si am amestecat din nou.
Din aluat am taiat o mica parte, iar din restul am intins o foaie de grosime de circa 1 cm, rotunda . Am pus intr-o tava rotunda hartie de copt, am intins deasupra foaia de aluat. Am taiat marginile la acelasi nivel (circa 3 cm). Am pus in interior crema. Am intins aluatul ramas si am taiat panglici de o largime de circa 1,5 -2 cm pe care le-am asezat peste crema formand un fel de grilaj.. Le-am uns cu un ou batut. Am dat prajitura la cuptor ventila la 180 grade circa 1 ora. Am last prajitura sa se raceasca in tava, apoi am scos-o si am taiat-o.
Paste fericit tuturor! Sa va fie Pastele cel putin asa de dulce ca si aceasta prajitura!