A cam trecut sezonul păstăilor, cu izolarea la domiciliu și într-o zi, cu oarecare grabă și jenă, am cumpărat la piață câteva păstăi galbene, care-mi plac foarte mult și le-am preparat cu smântână și usturoi, așa cum găsisem pe net o rețetă care mi-a făcut poftă. Și tare bună a fost! Am mâncat cu pâine toast prăjită, dar acest preparat este foarte bun și cu mămăliguță caldă.
Se îndepărtează capetele păstăilor, se rup în 2-3 bucăți, dacă sunt prea mari și apoi se spală bine în câteva ape, după care se pun la fiert, la foc iute, pentru 10-15 minute.
Între timp se curăță cepele, se spală, se taie mărunt și se călesc ușor, la foc mic, în ulei suficient.
Se curăță usturoiul, se spală, se mărunțește și se lasă în așteptare.
Se aleg frunzele de pătrunjel, se spală, se zvântă și se toacă.
Când păstăile sunt aproape fierte, se strecoară, se păstrează apa și se lasă puțin la răcorit.
Se adaugă în tigaia cu ceapă și usturoi cam 100-150 ml de zeama în care au fiert păstăile și se mai lasă la foc iute, încă 4-5 minute, după care se adaugă păstăile și 150-200 ml de zeamă. După 5-7 minute de fiert, se adaugă și usturoiul mărunțit.
Separat se adaugă amidonul alimentar în smântână, se amestecă și se uniformizează. Dacă smântâna este groasă, se mai poate subția amestecul cu 50 ml de zeamă.
Se adaugă smântâna subțiată în tigaia cu păstăile, se mai lasă la fiert încă 4-5 minute, timp în care sosul se îngroașă. Se amestecă din când în când, ca să nu se prindă de fundul tigăii, după care se condimentează preparatul cu sare și piper, se presară pătrunjel tocat și se ia tigaia de pe foc.
Se servește imediat cu pâine prăjită, sau cu mămăliguță caldă. Cine dorește, poate să alăture un mujdei de usturoi, subțiat cu puțină smântână.
1
Alegeți păstăi proaspete/fragede, fără ațe.
2
Dacă păstăile sunt prea lungi, rupeți-le în 2-3 bucăți.
3
Fierbeți separat păstăile, dar nu total și după ce le strecurați, păstrați zeama.
4
În loc de amidon alimentar, puteți folosi făină albă.
5
După ce adăugați agentul de îngroșare, amestecat cu smântână (și subțiat, eventual) amestecați din când în când în tigaie, pentru ca mâncarea să nu se prindă de fundul vasului.
6
Serviți cu pâine prăjită, sau cu mămăliguță caldă.
7
Cine dorește, poate asocia un mujdei de usturoi, subțiat cu puțină smântână.