Exista multe variante pentru obtinerea acestei paste. Se poate prepara si cu gogosar in loc de ardei Kapia, sau, se pot adauga diverse mirodenii. Ca de fiecare data, "vinovat" pentru aceste specialitati este Soleil , jumatatea mea.
Ca si tip de ardei, am gasit in piata o varianta nu exagerat de iute, dar un tip de ardei foarte carnos si gustos pe care taranii il numesc "Cornu caprii`". Am cautat informatii despre acest tip de ardei, insa, pana in momentul de fata nu am gasit nimic. Ramane ca sursa sigura Tanti Katy pe care o gasesc in piata la aceeasi taraba in fiecare toamna. Unica sansa de a pastra soiul este sa-i rog pe prietenii de la Tomatina sa-mi cultive pe o portiune mica in solar.
M-am indragostit iremediabil de acest sos, la fel ca si de Ketchup-ul pe care-l fac de ani de zile !
1. Spalam ardeii si ii curatam de codite, nervuri si seminte, apoi ii taiem doua, trei bucati. Atentie, trebuie sa lucrati cu manusi chirurgicale !
2. Coacem ardeii Kapia, ii curatam de coaja si de cotor.
3. Punem toate ingredientele intr-o cratita si lasam la foc mic pana ce ardeiul s-a inmuiat.
4. Tocam apoi cu ajutorul blenderului vertical si mai lasam pe foc inca aproximativ 30 minute pana ce devine ca o pasta. Pentru consistenta mai lichida, se poate fierbe mai putin, obtinandu-se sos.In acest moment ar trebui sa gustam sa vedem daca mai trebuie sare :) sau daca-l dorim mai dulce.
5. Turnam fierbinte in borcanele spalate si uscate, apoi le sterilizam la Bain-Marie 20 minute.
1
Din ingredientele de mai sus mi-au iesit 2 borcane de 315 gr si 2 borcane de 200 gr. Fotografia reprezinta cantitiatea a doua transe . Folosim aceasta pasta in special la ciorbe si la mancaruri cu sos, pe baza de cartofi sau carne, sau daca ma gandesc bine, cam la orice.