Dupa ce doi ani la rand am cam dat gres cu pasca (era buna, dar urata rau, crapata... :"> ) anul acesta am ales sa fac reteta Jamilei si bine am facut. Mi-a iesit o minune de pasca, cu un aluat extrem de pufos :X Multumesc, Jamila! :-*
Intai am cernut faina, intrucat de ceva vreme folosesc doar faina de moara, fara aditivi.
Am pus toate ingredientele pentru aluat in masina de paine si am pornit masina pe programul de framantare/ dospire, timp in care m-am ocupat de umplutura.
Intrucat n-am avut branza framantata de vaci, am folosit cas pe care l-am mixat cu o cutie de mascarpone. Am adaugat pe rand restul de ingrediente si am obtinut o crema de branza destul de consistenta si aromata.
Cand aluatul a fost gata, l-am impartit in doua bucati . O bucata am intins-o pe fundiul tavii tapetate cu hartie de copt, iar o bucata am impartit-o in alte 3 bucati, pe care le-am rasucit in palme si am format 3 "cordoane" pe care le-am impletit.
Asezam impletitura de-a lungul peretelui tavii, ca pe o coroniţă, iar in mijloc turnam crema de branza si nivelam. Daca ne ramane putin aluat, putem forma spirale sau o cruce in mijlocul tavii, pe care le asezam pe stratul de crema. Decoram cu bucatele de lamaie confiata.
Lasam tava la loc cald, cca. 30-40 minute, pana ce aluatul isi va dubla volumul.
Batem un galbenus de oua cu o lingura de zahar si o lingura de lapte, apoi ungem pasca si introducem tava in cuptorul incins si lasam sa se coaca la foc mic, pentru 45-50 minute.
Cand pasca este rumena, iar aluatul trece testul scobitorii, oprim focul si scoatem pasca tragand de hartia de copt. Lasam pasca sa se raceasca complet, apoi feliem si servim.
Pofta mare!
1
Pentru reusita sigura respectati cantitatile date si lasati aluatul sa isi dubleze volumul, inainte de a introduce tava la cuptor.
2
Pentru a lucra mai bine aluatul si a nu se lipi de blat si maine, ne ne tapetam mainile cu faina ( sau ulei , depinde cat este de moale ) cand il modelam.
3
Tava in care am copt pasca are diametrul de 28 cm.