Îmi place foarte mult pâinea de casă, superioară aceleia din comerț, pentru că are un gust foarte bun, îmbunătățită cu ou și lapte, pentru frământat. Acum, când ieșim foarte rar din casă, trebuie să coc pâine mai des și mai întâi de toate am făcut această pâine împletită rotundă, la care visam de mult timp, pentru că-mi place nu doar gustul, ci și aspectul ei.
Se pune făina în vasul pentru frământat și se face o adâncitură în mijloc, în care se pune: drojdia mărunțită, oul și zahărul. Sarea se presară pe făină, de jur împrejurul adânciturii cu ingrediente, pentru a nu intra în contact direct cu drojdia.
Se adaugă lapte cald, puțin câte puțin și se amestecă mai întâi ingredientele din mijlocul vasului, până ce se dizolvă atât zahărul, cât și drojdia. Se încorporează apoi făina, adăugându-se puțin câte puțin, laptele cald.
După ce s-a încorporat toată făina, se adaugă pe rând cele două linguri de ulei și se mai frământă puțin aluatul, până ce devine elastic și nelipicios.
Se acoperă aluatul cu un șervet curat și se dă la căldură, într-un loc ferit de curenții de aer rece.
Când aluatul și-a dublat volumul (după 30-35 de minute) se răstoarnă pe planșeta înfăinată, se mai frământă puțin, până ce se elimină bulele de aer, iar aluatul devine mai ferm.
Se împarte aluatul în patru părți egale, din care se fac patru suluri, cam de 50 cm lungime.
Pentru împletirea aluatului, se pun două suluri paralele, orientate la orizontală, iar celelalte două se pun perpendicular, întrepătrundu-se între ele, ca la țesut. Se împletesc (răsucesc) sulurile, două câte două, în sensul acelor de ceasornic, după care se procedează la fel, în sens invers. Se repetă operațiunea, până ce din suluri mai rămân doar niște capete mici. Acestea se unesc și se ascund sub pâine, având grijă să nu se deranjeze forma ei.
Se pune pâinea în tava prevăzută cu hârtie de copt, se acoperă cu un șervet de bumbac curat și se mai lasă 10-15 minute, ca să mai crească, după care se unge cu un gălbenuș, se presară susan și se dă la cuptor, la temperatură medie, până ce crește și se rumenește frumos (cam 30-35 de minute).
Când pâinea este gata, se scoate din cuptor, se învelește cu un șervet curat de bumbac și se lasă astfel, până ce se răcește, după care se poate servi.
1
Pentru ca aluatul să crească frumos și repede, toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei, drojdia să fie proaspătă, iar laptele trebuie să fie cald.
2
Pentru a fi eficientă/activă, drojdia nu trebuie să intre în contact direct cu sarea.
3
Laptele nu trebuie să fie fierbinte, ci cald, pentru a nu opări aluatul.
4
Aluatul pentru pâine nu trebuie frământat îndelung, ca acel pentru cozonac, pentru că este un aluat ușor, nu este îngreunat de unele ingrediente (ouă multe, zahăr, grăsimi...).
5
Aluatul trebuie să dospească acoperit cu un șervet curat de bumbac, într-un loc călduros, ferit de curenții de aer rece.
6
După ce împletiți pâinea, lăsați-o 10-15 minute să mai crească puțin, acoperită de un șervet curat de bumbac, după care o puteți unge și decora cu susan, înainte de a o da la cuptor.
7
Pentru detalii privind împletirea pâinii, urmăriți fotografiile. (Recunosc că spre sfârșit m-am încurcat puțin, dar până la urmă, pâinița a ieșit frumoasă și etraordinar de bună!)