Este prima data cand fac paine in casa si nu stiu daca a fost norocul incepatorului dar a iesit super buna! Sper ca am reusit sa explic bine impletitul ori am complicat prea tare :)
Dizolvam drojdia in 3-4 linguri de lapre caldut, adaudam o lingura rasa din cantitatea de faina si amestecam. Lasam acoperit pana incepe a face spuma, cca 10 minute.
Faina o punem intr-un castron si o amestecam cu macul, apoi pe margini presuram sarea(am pus 1 lingura rasa de sare), facem o gaura in mijloc si turnam compozitia de drojdie. Turnam cate putin din laptele caldut pana il terminam, amestecand cu o lingura pana aluatul se aduna tot la un loc, apoi il framantam cu mana cateva minute. Adaugam margarina si continuam sa framantam pentru inca 10 minute(aluatul va continua sa fie putin lipicios dar nu am mai adaugat faina deloc). Spre sfarsit se pune si uleiul de masline, apoi acoperim si dam la loc ferit de curent pentru 1 ora.
Pudram suprafata de lucru cu putina faina si impartim aluatul in 4. Din fiecare bucata intindem un sul. Asezam sulul 1 si 2 paralele, apoi sulul 3 il trecem pe deasupra sulului 1 si pe dedesubtul sulului 2, iar sulul 4 il trecem pe dedesubtul sulului 1 si pe deasupra sulului 2. Incepem sa rasucim sulurile doua cate doua si anume: sulul 1 peste sulul 2, sulul 3 peste 4, 2 peste 1 si 4 peste 3. Apoi le impletim tot doua cate doua dar in sens invers si anume: 4 peste 1, 2 peste 4, 3 peste 2 si 1 peste 3. Varfurile ramase le rasucim si le ascundem sub impletitura. Sper ca imaginile sa fie mai explicite.
Lasam la crescut inca 15 minute, ungem cu galbenusul amestecat cu lapte si presuram susanul. Dam la cuptorul preincalzit la 200 de grade pana se rumeneste.
1
In functie de calitatea fainii veti avea nevoie de mai multa sau mai putina.
2
Pentru ca am vrut coaja moale si nu crocanta, cand painea s-a mai racorit am pus-o intr-o punga de plastic, astfel ramane la fel de proaspata si a doua zi.