Intr-un castron mai mare amestecam faiana si sarea. Dizolvam drojdia in 100 ml de apa din cei 600 si o adaugam peste faina odata cu restul de apa ramasa. Adaugam si maslinele si amestecam vartos cu lingura pana se omogenizeaza bine. Atentie, nu se framanta cu mana, doar cu lingura. Presaram putina faina peste aluat si acoperim castronul cu folie alimentara sau cu un capac perfect adaptat castronului. Ideea este ca fermentatia drojdiei sa se faca in mediu umed si caldut. Se lasa la crescut aluatul circa 1 ora si jumatate, daca este tinut la caldura. Daca temperatura este mai rece atunci se tine mai mult. Aluatul va fi moale, lipicios si plin de bule de aer.
Dupa ce aluatul a crescut, incalzim cuptorul la 240-250 grade. Vom folosi un vas cu capac pentru copt. Daca cratita, tava, tuciul sau recipientul in care vom coace painea are tendinta sa se lipeasca, vom pune hartie de copt inainte de a pune aluatul. Punem vasul in cuptor sa se incalzeasca bine, sa fie fierbinte in momentul in care vom pune aluatul. Cu o lingura dezlipim aluatul din castronul in care a stat. Scoatem vasul din cuptor si rasturnam aluatul.Acoperim cu capac si coacem circa 40-50 de minute (aici depinde de cuptor si de puterea lui). Scoatem apoi capacul si mai lasam la copt circa 15-20 de minute, scazand temperatura la 180-200 grade.
Painea se incearca daca este coapta bine ciocanind cu degetul in coaja de pe fund, trebuie sa sune a gol. Daca ni se pare necesar, o mai lasam cateva minute pe gratar la cuptor. Este o paine excelenta.