Cheesecake este un desert care conţine în principal brânză (nu neapărat cremă de brânză), ouă, zahăr şi o crustă de biscuiţi, aluat sau blat de tort. Poate fi preparat la cald sau la rece. Cheesecake este îndulcită de obicei cu zahăr şi poate fi aromatizată sau decorată cu fructe, nuci sau ciocolată.
Istoria desertului numit „cheesecake” se regăseşte în Grecia antică, deşi gustul şi aspectul acestui preparat erau destul de diferite faţă de ceea ce cunoaştem noi astăzi. „Prăjitura de brânză” modernă, popularizată de cofetarii nord-americani, a fost dezvoltată în anul 1872, atunci când William Lawrence din Chester, New York, a căutat un mod de a reinventa brânza franţuzească denumită Neufchâtel şi din greşeală a obţinut un soi de brânză „fără cheag”, mai grasă şi mai cremoasă. În 1912, James Kraft a dezvoltat o formă de cremă de brânză pasteurizată, pe care a brevetat-o mai târziu sub numele de „Philadelphia Cream Cheese” – ingredientul esenţial utilizat în compoziţia cheesecake.
În Statele Unite ale Americii, ziua de 30 iulie este considerată (neoficial) ca fiind „Ziua Naţională Cheesecake”.
Preparăm blatul: biscuiţii îi amestecăm bine cu zahărul şi untul, se obţine o pastă pe care o aşezăm la baza tăvii sau a formelor, presând bine cu degetele.
Preparăm crema: crema de brânză, zahărul pudră, zahărul vanilinat, sucul de lămâie le mixăm până când obţinem o cremă fină (3-5 minute la mixer, cu paleta pentru cremă).
Gelatina o punem la înmuiat în 50 ml apă rece, timp de 15 minute, apoi o încălzim la baie de abur (sau la microunde, 4-5 secunde), să se lichefieze. O turnăm peste compoziţie în fir subţire, mixând încontinuu. Adăugăm apoi frişca bătută şi omogenizăm, mixând cu viteză medie. La final, încorporăm biscuiţii măcinaţi, cu o spatulă, prin răsturnare. Compoziţia rezultată o punem în tavă/forme, nivelând suprafaţa, să fie dreaptă.
Păstrăm la frigider câteva ore sau peste noapte. Înainte de servire, decorăm cu friscă şi biscuiţi Oreo.
1
Compoziţia este suficientă pentru o tavă rotundă cu diametrul de 28 cm şi înaltă de 6 cm. Eu am ales să fac minitorturi şi mi-au ieşit 7 bucăţi cu diametrul de 9 cm şi înălţimea de 5 cm
2
Reţeta din care m-am inspirat nu folosea gelatină, dar eu am preferat să pun, pentru siguranţă.