Gospodinele de pretutindeni, în special la sfârşitul verii şi începutul toamnei, cu timp sau fără timp, încearcă să-şi umple cămările şi beciurile cu cele necesare pentru gătitul din timpul iernii. Gospodinii, adică soţii gospodinelor, dacă n-au ce face, dacă nu se pricep la bucătărit ori dacă doresc să se bage şi ei în seamă cu câte ceva când vin musafirii, inventează câte ceva, simplu, desigur, cu care să "rupă gura târgului".
Desigur, eu nu mă pricep nici la bucătărit şi nici la lucruri dintr-astea inventate, dar cumva trebuie să-mi umplu şi eu timpul liber, care oricum lipseşte cu desăvârşire, pentru a le prezenta prietenilor încercarea mea de a face ceva gustos şi sănătos.
Este o reţetă ce presupune mare răbdare, asta din cauza timpului, căci de la începutul ei şi până la prima gustare trebuie să treacă cel puţin 2-3 săptămâni, aşa că până când se "roade", tot apa-i de bază.
Murele se pun în vas (eu am ales un bidon de plastic de 5 l) iar peste ele se adaugă zahărul. Timp de 3-5 zile fructle se amestecă cel puţin odată pe zi pentru ca zahărul să se încorporeze mai bine. Spre deosebire de vişine, care necesită mult mai multă vreme pentru macerat, murele se macerează mult mai repede.
După macerare se adaugă alcoolul. Când nu există alcool dublu rafinat (pe gustul celor ce vor o tărie cu multe grade), se adaugă cu mare suuces alcool de casă (ţuică). Eu am optat pentru ţuica de piersică, producţie proprie.
Băutura devine bună de consumat după cel puţin două săptămâni. Se recomandă a fi consumată rece, eventual cu un pansament gastric care să conţină slană şi brânză maturată. :D
p.s Consumul exagerat de alcool dăunează grav sănătăţii.
1
Este recomandat ca macerarea să nu se facă la soare, forţat, ci într-o cameră întunecoasă, eventual o cămară sau un beci.
2
Pentru diversificarea gustului se poate pune o păstaie de vanilie.
3
Murele pot fi combinate cu afine ori coacăze.