Sarbatoarea crestina a Sfintilor 40 de Mucenici din Sevastia a generat o sarbatoare traditionala romaneasca, Mucenicii sau Macinicii. In credinta populara, in ziua mucenicilor, se deschid Portile Raiului, iar gospodinele pregatesc 40 de colacei numiti mucenici. In Moldova, acestia au forma cifrei 8 si sunt facuti din aluat de cozonac, apoi unsi cu miere si nuca. In Dobrogea, mucenici au tot forma cifrei 8, dar sunt facuti din aluat de paine, mai mici, uscati in cuptor si apoi fierti in apa cu zahar, scortisoara si nuca. Daca pana in 8 martie a fost ziua femeii, pe 9 martie se spune ca este ziua barbatului, obiceiul fiind sa se bea si 40 de pahare cu vin in cinstea Sfintilor Mucenici.
Mama facea intotdeauna mucenicii in casa, din faina cu sare si apa, framanta un aluat elastic, il intindea cu facaletul si apoi cu un aparat special, in forma cifrei 8, decupa mucenicii. Ii punea apoi in tava si ii usca la cuptor
Apa se pune la fiert cu zaharul, iar cand clocoteste se pun mucenicii si se lasa sa fiarba la foc mic, 10 minute. Apoi se opreste focul si se acopera oala cu un capac si se lasa sa se raceasca complet.
Aromele se adauga numai cand siropul este rece, se pune romul, esenta de vanilie, zaharul vanilat, coaja de lamaie (si portocala, optional). Scortisoara si nuca se pun in farfurie in momentul servirii, altfel se amaraste siropul.