E un fel de cascaval de o consistenta putin mai moale ca si cel de cumparat, dar cu un gust foarte foarte bun. Nu stiu cum e mai potrivit sa-i spun: mozzarella sau cascaval. Poate fi servit pe platoul de aperitive sau branzeturi, pe pizza sau la ce vreti voi.
De rezistat nu stiu cat rezista fara sa se strice, dar va garantez ca eu il am de vreo 3 saptamani in frigider si nu si-a schimbat deloc gustul. In plus, nu se usca dupa ce il incepi, ca si cel de cumparat...
E o reteta pe care am facut-o din intamplare, pot sa zic, si asa, din curiozitate, sa vad si eu ce pot face cu laptele..:))
Si de atunci prepar mereu, pt ca" intamplarea aceea" s-a dovedit a fi foarte buna si pe gustul meu..:))
Laptele se pune intr-o oala si se lasa de seara pana dimineata, sau de dimineata pana seara la temperatura camerei.
Dupa ce se scurge acest timp, puneti oala cu laptele la foc mediu impreuna cu zeama de lamaie. Veti observa dupa cateva minute ca laptele incepe sa se lege si sa formeze un fel de branza elastica si moale.
Nu amestecati in lapte! Lasati sa ajunga temperatura laptelui aproape de fierbere, moment in care opriti focul. Nu asteptati pana fiarbe laptele!
Cu o strecuratoare fina pentru lapte, incepeti sa luati incet branza rezultata si o puneti pe masura ce o luati intr-un vas. Veti observa ca are consistenta unei gume.
Cand ati terminat-o de luat toata, adaugati putina sare, amestecati si apoi apasati cu podul palmei branza. Zerul o sa iasa afara. Aruncati-l sau folositi-l la alte preparate sau pur si simplu beti-l asa gol, pt ca se spune ca ar fi un adevarat medicament impotriva anemiei, obezitatii, glicemiei, etc.
Continuati sa framantati branza care devine ca o bila elastica, pe masura ce iese zerul din ea. Daca vreti cascavalul mai moale, lasati putin zer in branza. Daca il vreti mai tare si doriti sa il pastrati mai mult timp, stoarceti bine tot zerul din cascavalul rezultat.
Puneti bila de cascaval pe o folie alimentara si dati-i forma dorita: alungita sau rotunda.
Pastrati-l la frigider.