Cum îmi plac mult pastele, am găsit într-o zi o rețetă pe care am vrut neapărat s-o fac. Mai mult de dragul pozei, căci în realitate nu prea am ținut cont de ingredientele din rețetă, așa că am refăcut-o total. În loc de brânzeturi și verdețuri ca umplutură, am folosit șuncă țărănească crud uscată și felii de cașcaval. Iar sosul de smântână cu muștar, acrișor, onctuos și sățios a contribuit mult la reușita acestui preparat. Preparatul, care este consistent, poate fi un aperitiv special, sau o mâncare în sine, cu sos și roșii proaspete, răcoritoare.
Aceasta este rețeta și poza care mi-a plăcut: https://www.academiabarilla.it/ricetta/mini-rotoli-di-lasagne/
Am pregătit/fiert atâtea lasagna ondulate, câte felii de șuncă aveam, adică 10.
Se fierb în apă cu sare, conform indicațiilor de pe ambalaj atâtea bucăți de lasagna ondulate, câte felii de șuncă aveți.
Cât timp fierb pastele, se pregătește sosul. Se curăță ceapa, se spală, se taie mărunt și se călește ușor în ulei de floarea soarelui, la foc mic.
Se curăță usturoiul, se spală, se taie murunt și se adaugă în tigaia cu ceapa, odată cu untul feliat, ca să se topească mai repede.
Când untul s-a topit, se mai lasă tigaia 1 minut la foc mic, ca să se pătrundă și usturoiul, după care se adaugă muștarul. Se omogenizează și se adaugă smântâna, care se încorporează puțin câte puțin.
La urmă se adaugă supa concentrată de legume, se omogenizează și se lasă sosul să fiarbă la foc mic, timp de 2-3 minute. Opțional, dacă vreți ca sosul să fie mai dens, se poate adăuga 1/2 linguriță de amidon alimentar, subțiat într-o lingură de apă. După aceasta, se mai fierbe sosul la foc mic încă 2-3 minute.
Când lasagna a fiert, se strecoară, se clătește cu apă rece și apoi se lasă în strecurătoare, ca să se scurgă și să se zvânte.
Când lasagna s-a zvântat, se întinde pe o farfurie, se suprapune o felie de șuncă (eu am ”împăturit” șunca în 3, pentru că era subțire, dar și mai lată decât lasagna), iar deasupra se pune o feliuță de cașcaval tăiată în prealabil la aceeași dimensiune (lățime) cu pastele.
Se rulează lasagna, cu ”umplutura” la interior și se sigilează momentan cu o scobitoare care să străpungă ruloul. Se depune mini ruloul pe o farfurie și se termină toate celelalte.
Se pune un strat de sos de smântână cu muștar într-o tavă termorezistentă și apoi se pun mini rulourile. Se acoperă tava cu o folie de aluminiu, după care se dă la cuptor, la temperatură medie, pentru 15-20 minute. După acest interval de timp, se ia folia de aluminiu, se mai lasă tava în cuptor încă 3-4 minute, ca să mai scadă puțin sosul și apoi se stinge focul de la aragaz.
Se scot scobitorile din mini rulouri, iar preparatul se servește imediat, cu sos și roșii proaspete, răcoroase, sau cu o salată.
1
Șunca trebuie să fie subțire, nu groasă, ca să permită rularea. La fel și feliile de cașcaval. Eu am pliat șunca în 3, pentru că era mai lată față de lasagna și în plus era foarte subțire.
2
Am ales aceste tipuri de șuncă și de cașcaval feliat pentru că sunt mai lungi și se pot rula cu lasagna. S-ar putea ca rulourile să nu mai fie ușor de format, dacă veți folosi bucăți mai scurte de șuncă, sau de cașcaval.
3
Nu rupeți bucățile de lasagna, ele trebuie să fie fierte întregi, ca să poată fi rulate. Așa că pentru aceasta alegeți un vas cu baza mare.
4
Pentru sos nu prăjiți tare ceapa, ca să nu devină amară, ci înmuiați-o doar puțin, la foc mic și în ulei suficient și ea va rămâne dulce.
5
Adăugați amidon alimentar, numai dacă doriți ca sosul să fie mai dens, dar după adăugare trebuie să-l omogenizați și să-l mai țineți la foc mic, încă 2-3 minute.
6
Sigilați rulourile cu scobitori, înainte de a le da la cuptor, ca să nu se desfacă. La cuptor, cașcavalul se va topi și mini rulourile se vor lipi.