Bucata de carne se calibrează și se îndepărtează excesul de grăsime.
Se amestecă usturoiul cu mixul de piper, boabele de muștar și puțin ulei de măsline pentru a obține o pastă cu care se acoperă întreaga bucată de carne. Se refrigerează peste noapte.
Se aduce carnea la temperatura camerei înainte de a fi gătită. Se încălzește tigaia pe foc mediu și de adaugă 20 de grame de unt. Când untul nu mai face spumă, se adaugă bucățile de carne și se gătește în funcție de nivelul de preparare dorit: între 7 şi 13 minute în funcţie şi de grosimea bucăţii de carne. Se lasă la răcit cel puţin un timp egal cu cel de gătire.
Într-o oală încăpătoare se aduce la punctul de fierbere apă cu sare. Se adaugă cartofii și se gătesc pentru 15-20 de minute. Se scurg de apă și se amestecă cu untul, laptele, sare și piper zdrobindu-i nu foarte fin.
Într-o tigaie se încălzește puțin ulei de măsline, se adaugă ceapa și se găteste la foc mic pentru 10-15 minute, până când ceapa are o culoare brun închis, amestecând continuu pentru a evita arderea acesteia.
Se amestecă écrasé de cartofi obținut anterior cu ceapa caramelizată și se servește împreună cu medalionul de vită.