O mâncare simplă, gustoasă, din puține ingrediente și care se face foarte repede și ușor. Dacă folosim mazăre la borcan, care este prefiartă și ciolan afumat, dezosat și fiert, atunci timpul de gătire se reduce considerabil. Mazărea cu legume, gătită fără carne, poate fi o mâncare delicioasă, în zilele de post!
Curățăm ceapa, usturoiul, rădăcinoasele, ardeii și roșiile și le spălăm bine cu apă rece.
Observație1: Dacă avem ciolan/rasol cu os, îl punem la fiert și-l lăsăm până ce carnea se desprinde ușor când înțepăm cu o furculiță!
Observație2: Dacă avem mazăre prospătă, o fierbem în apă clocotită, cu puțină sare, dar nu mult, ca să nu se sfarme!
Observație3: Mazărea din borcan/cutie o punem să stea în apă rece, cam 20-30 minute, ca să tragă gustul de conservant.
Tăiem ceapa și ardeii fideluțe (julienne), la fel și roșiile iar pătrunjelul verde și usturoiul, le tocăm mărunt. Rădăcinoasele le tăiem rondele sau le dăm prin răzătoarea mare. Tăiem ciolanul feliuțe nu prea groase.
Turnăm suficient ulei (3-4 linguri) într-o tigaie și-l încingem bine. Sotăm împreună legumele, mai întâi punem ceapa și o lăsăm până ce se inmoaie, vreo 3-4 minute, apoi adăugăm rădăcinoasele, ardeii și mai lăsăm 2-3 minute. Când sunt gata adăugăm carnea și lăsăm să se călească împreună cu legumele, nu mai mult de 5 minute.
În acest moment adăugăm roșiile și pasta de roșii, diluată cu puțină apă și crenguța de cimbru. La nevoie mai adăugăm apă doar cât să le cuprindă (eu pun 1-2 căni cu apă, deoarece îmi place cu mult sos!). Punem capacul la tigaie și lăsăm să fiarbă înăbușit, la foc potrivit, cam 10-15 minute. Strecurăm și adăugăm mazărea și mai lăsăm doar un clocot-două, nu mai mult, ca să nu se sfarme! Oprim focul și asezonăm cu sare, piper măcinat și boia de ardei. Iar pentru un plus de savoare, în acest momet adăugăm și usturoiul pisat și pătrunjelul verde, tocat!
Se servește caldă sau chiar și rece, la temperatura camerei.
Poftă bună!
1
Puteți să tăiați legumele și cubulețe, cât de mari doriți.
2
Folosiți ce condimente vă place și mâncărica va fi pe gustul dumneavoastră.
3
Condimentați cu orice ierburi aromate vă place: oregano, chimen...
4
Puteți folosi și mazăre proaspătă dar va trebui s-o fierbeți separat, în apă clocotită, cu puțină sare.
5
Dacă aveți ciolan/rasol cu os, atunci e bine să-l fierbeți separat pentru ca legumele să nu se sfarme.
6
Dacă nu aveți pătrunjel sau mărar proaspăt, atunci puteți folosi pătrunjel sau mărar uscat.
7
În loc de roșii proaspete sau pulpă de roșii conservată, puteți folosi bulion, pastă sau suc de roșii.