La noi in Moldova aceasta mincarica se gateste la mesele de sarbatori in zilele de post. Este o reteta foarte veche – s-a transmis din generatie in generatie.
Se spala bine bobul sub apa curgatoare. Se toarna intr-o cratita si se umple cu apa rece . Se lasa bobul la inmuiat- la unflat, cca 4 ore sau pe noapte.
Dupa ce s-a umflat bobul , e necesar sa-l curatati de coaja. Este o procedura migaioasa, dar daca o sa rugati sa va ajute copiii, o sa reusiti sa-l curati repede. Se curata bine cu un cutitas micut.
Dupa aceasta se rastoarna intr.-un vas cu fundul lat , se acopera cu apa rece cu 1.5 cm deasupra lui si se pune la fiert. De calitatea apei depinde foarte mult rezultatul final. Bobul se fierbe cu apa de izvor, de la fintina, apa foarte curata. Eu l-am fiert cu apa minerala degazata. Cu cit apa este mai moale , mai pura ,cu atit el este mai gustos. Daca apa contine multe saruri bobul se impietreste si nu se inmoaie.
De la inceput se urmareste , sa fie scoasa toata spuma..Cind incepe sa fiarba se adauga citiva catei de usturoi, si o ceapa alba curatata si foarte putina sare. Din cind in cind se amesteca cu o lingura de lemn si se fierbe pina tot bobul capata o forma de piureu.
Aceasta cantitate de bob se fierbe la un foc domol timp de 40 minute o ora.
Dupa aceasta se lasa putin sa se raceasca si se trece de 2 ori prin sita cu gauri mai mari.
Se adauga usturoiul cu sare pisat foarte marunt, putin piper negru macinat si se amesteca foarte bine sau se poate mixa cu mixerul.se toarna in farfurii cind este calduta . Se lasa sa se prinda, cca 2-4 ore.
Separat se prajeste i multa ceapa taiata marunt cu sos de tomate amestecat cu o picatura de zahar si se toarna prin farfurii peste bobul intarit. Inainte de a fi servit la masa se taie cu cutitul in cubuirele.
Bobul preparat astfel se pastreaza la rece pina la 7 zile. Este o mincare foarte gustoasa si va recomand se preparati aceasta mincarica.