Ieri am vrut să pregătesc o cină rapidă cu ce aveam în casă, dar a ieșit atât de gustoasă, grație kaiserului și ardeilor grași, încât am lăsat gulașul pe care-l aveam pentru dejun și am mâncat ceea ce tocmai făcusem. Eu am făcut această mâncare rapidă cu mazăre din conservă, dar cine vrea să folosească mazăre congelată va trebui ca mai întâi să o fiarbă și preparatul nu va mai fi chiar așa de rapid.
Se scoate mazărea din conservă, se clătește în mai multe ape și se lasă în strecurătoare, ca să se scurgă. Cine folosește mazăre congelată, va trebui să o fiarbă, în prealabil.
Se curăță cepele verzi, se spală, se taie rondele și se călesc ușor în ulei suficient și la foc mic. Cine dorește, poate adăuga usturoi mărunțit, după ce l-a curățat și spălat în prealabil. Se feliază kaiserul sub formă de fâșii.
Roșia se spală și se taie cubulețe, iar mărarul se alege, se spală, se zvântă și se taie mărunt.
Se spală ardeii grași, se curăță de semințe și de cotoare, după care se taie sub formă de cubulețe, dar nu prea mici.
Când ceapa s-a înmuiat, se adaugă feliuțele de kaiser și se rumenesc foarte ușor, la foc mic, după care se adaugă ardeii grași tăiați cubulețe și se călesc înăbușit 3-4 minute, la foc mic. Se adaugă apoi roșia tăiată cubulețe și se continuă prepararea la foc mic, înăbușit, iar când toate legumele s-au înmuiat, se adaugă mazărea scursă de apă și sucul de roșii.
Se mai lasă preparatul la foc mic, înăbușit, încă 5-6 minute, se condimentează după gust, cu; sare, piper și boia de ardei și la urmă se adaugă mărarul tăiat mărunt.
Se ia cratița de pe foc și preparatul se servește imediat, cu murături alături, sau cu ardei iuți, proaspeți sau uscați, cine dorește.
1
Dacă folosiți mazăre congelată, este bine să o fierbeți separat în prealabil, ca să nu mai aibă un gust puternic, care să-l copleșească pe al celorlalte legume.
2
Dacă nu aveți ceapă verde, puteți folosi ceapă galbenă, sau roșie.
3
Usturoiul se folosește opțional și cum se călește odată cu ceapa, își va pierde gustul său puternic, dar va deveni dulce și plăcut la gust. De această dată, eu nu am folosit, pentru că am uitat de el.
4
Odată legumele pătrunse, nu trebuie să le mai fierbeți mult, ca să nu se strivească și să scadă prea mult.
5
Gătiți rapid preparatul, la foc mic, înăbușit și toate legumele își vor păstra savoarea.