Mamaliguta

de anisoara in Porc, 4 Iun 2010 | 19591 vizualizari

 

In popor se spune un proverb " MAMALIGA ESTE STALPUL CASEI, IAR PAINEA DE GRAU ESTE FATA MESEI". Mamaliga - este mancarea de fiecare zi a moldoveanului,este o mancare specifica si traditionala pentru noi si ea se consuma in diferite moduri si cu produse diferite: brinzeturi si smantina, jumari, tochitura din carne, peste prajit cu mujdei, diferite tocanite din legume, muraturi si sosuri. Treptat, voi reflecta diferite moduri de preparare a mamaligutei si cu diferite ingrediente. Astazi voi descrie reteta de baza de preparare a mamaligii. Acea mamaliga , care se taie cu atza la masa.
Vreau sa va atrag atentia, la un moment- ca mamaliga, cu gustul ei adevarat, se prepara din faina facuta din porumb uscat de tarani la risnita adevarata din 2 pietre ,ea se ferbe mult timp.Taranii ii spuneau la faina de porumb - MALAI.
In ziua de astazi se produce faina de alta calitate, gustul este aproximativ identic cu faina adevarata , insa mamaliga din aceasta faina se fierbe foarte repede.

 

INGREDIENTE

  • 1 litru de apa
  • 350 gr de faina de porumb- malai
  • 50gr de unt ( optional)
  • o lingurita de sare
Portii: -
Timp de preparare: sub 30 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Mamaliguta:

Mamaliga se coace in ceaun ( ceaunel) , dar daca nu aveti -nu este problema , fierbeti mamaliga intr-o cratita cu fundul gros.Ea se lipeste de pereti dar oricum, totul se spala.

Dupa aceia rasturnati mamaliga din cratita intr-o farfurie adanca si umeda , in forma de cupola, rasturnati-o si veti primi forma la acea mamaliga , care o vedeti in prima poza. Alta metoda - luati o cana cu fundul rotund, spalati-o cu apa rece, - puneti cu lingura in ea mamaliga fiarta si rasturnati pe platou- veti primi forma de mamaliga, cum este aratata in poza 2 si 3. Oricum iesiti din situatie - principalul e sa o fierbeti corect.
Ea se fierbe prin mai multe metode. Aici voi descrie -cea mai usoara metoda de fierbere, coacere a mamaligei.

Sa incepem :

In ceaunel turnam apa si o punem la fiert. Dupa 7-10 minute , cind a inceput sa fiarba apa , adaugam sarea, si incepem sa adaugam cate putina faina de porumb sau malai,intr-una amestecand cu melesteul sau o lingura de lemn, ca sa nu avem cocolosi de faina. Se procedeaza la fel, cum cu tercul din gris, care il preparam pentru copii.
Focul se scade mai incet. Lasam ca terciul sa fiarba undeva 3-4 minute si amestecam de pe peretii ceaunului spre centru,adaugam untul , si amestecam. Tot asa amestecand in ceaunel, veti observa cum mamaliga se strange in jurul melesteului de lemn , desprinzandu-se de peretii ceaunului.
Dam focul mai incet si lasam sa se coaca bine mamaliga- 5 minute. Cu o lingura umeda neteziti deasupra mamaligei. Stingeti focul. Lasati mamaliga pe 2 minute in ceaunel si rasturnati-o pe un fund de lemn. Sau procedati cum am descris mai sus.
Se serveste la masa cu tochitura din carne, cu peste prajit, cu scrob, cu jumari , branza de oaie, sau vaca, si smantana.

fotografia de jos

receta de TOCHITURA DIN CARNE DE PORC CU VIN  o gasiti aici:

http://www.bucataras.ro/retete/4035/friptura--tochitura-din-carne-de-porc.html

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Mamaliguta" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (12)

nadina73 1

05.06.2010, 00:49

sti cu ce mai derutat ca ai scris ca esti in chisinaupune in paranteza spania

anisoara 1

05.06.2010, 01:06

Prefer sa raman din Chisinau, de unde sunt. Despre Spania stim numai noi .

elena1988 1

10.03.2011, 16:25

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

TOP
utilizatori

oanapl

1103 puncte

Panacris

1014 puncte

RODIMUR

165 puncte

Rocsi

133 puncte

vasimur

126 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Varza calita cu mamaliguta