Ce ziceti de o inghetata, e potrivita pentru vremea asta?
Anii trecuti nu mancam inghetata aproape deloc, parca cea din magazine nu ma atragea deloc. Dar preferintele in legatura cu inghetata mi s-au schimbat brusc in momentul in care am vazut cat de diferita este inghetata de casa fata de cea cumparata. Gustul este incomparabil, ingredientele le putem alege dintr-o gama larga, insa avantajul e ca putem opta pentru ingrediente cat mai sanatoase. Acum o sa ziceti ca are si minusuri...singurul pe care eu il cunoc e ca nu asa cremoasa si aerata ca si cea din comert, insa o sa uitati de el daca incercati aceasta inghetata minunata facute de 'moi' in bucataria bunicilor mei ;)
Inghetata de ciocolata
Inghetata de capsune
Puteti incepe cu oricare doriti. Puteti sa faceti doar una, cea care va place mai mult. Eu cum am mai zis prefer sa fac doua sortimente, ca sa pot satisface mai multe gusturi :)
Pentru inghetata de ciocolata...turnam intr-un vas metalic laptele, zaharul, cacaoa si sarea, ametecand constant. Galbenusurile le batem putin cu furculita si in momentul in care laptele fierbe, se adauga peste galbenusuri 2-3 linguri de lapte fierbinte amestecand energic sa nu se transforme in omleta :P
Compozitia cu oua o turnam peste restul de lapte si lasam pe foc pana cand amestecul incepe sa se ingroase. Luam de pe foc si adaugam bucatile de ciocolata, amestecam bine pana ce intreaga ciocolata este incorporata.
Lasam compozitia la racit, apoi adaugam si smantana (am inlocuit frisca cu smantana gustoasa de la tara) in compozitie...si va iesi o minunatie cremoasa pe care o turnam in vasul pregatit pentru hibernat la congelator :D
Lasam inghetata de congelator pentru 4-5 ore. Din ora in ora spargem acele de gheata...dar in acest timp nu stam degeaba, ci putem trece la inghetata de capsune ;)
Incepem operatiunea cu minunatele capsune, proaspete si extrem de parfumate. Le spalam bine, le pasam cu o furculita, puteti folosi si blenderul dar eu am vrut bucati putin mai mari, apoi adaugam cele 3 linguri de zahar si le lasam deoparte.
Laptele cu zaharul si sarea le punem pe foc, cand amestecul incepe sa fiarba turnam cateva linguri peste galbenusurile (putin batute), apoi rasturnam ouale in vasul cu lapte de pe foc. Amestecam continuu pana vedem ca se ingroasa. Luam vasul de pe foc si lasam compozitia la racit.
Cand s-a racit complet incorporam usor capsunele si smantana. Mascarpone il mixam putin cu mixerul la viteza mica, cand capata consistenta unei creme il adaugam usor in compozitia noastra cu capsune.
Punem si aceasta compozitie la congelator, si procedam intocmai ca la inghetata de ciocolata.
Cand cele doua compozitii s-au racit suficient putem sa ne servim dupa cum ne e placul si pofta...de capsune, sau de ciocolata, sau de ce nu...de amandoua? Se vede clar ce am ales eu, nu? :)))
Pofta buna!