Nu am facut gomboti de foarte mult timp, am incercat odata in tinerete, cu un avant nedescris, si nu mi-au iesit. In urma cu vreo 10 ani, am incercat aceasta reteta, a unei matusi de la tara, care a iesit din prima si de atunci o fac macar de 2 ori pe an. Mie imi plac mai mult reci decat calde.
Se curata, se spala cartofii, se taie in 4 si se pun la fiert in apa cu sare.
In timp ce fierb cartofii, pregatiti prunele. Se spala si se scot samburii din prune, insa aveti grija sa nu desfaceti prunele de tot. Umpleti fiecare pruna cu cate o lingurita mica de zahar amestecat cu praf de scortisoara, le asezati cu grija pe o farfurie, le lasati deoparte. Dupa ce se fierb cartofii se lasa putin sa se raceasca, se zdrobesc asa ca pt. pireu, se adauga ouale, faina, praful de sare, se amesteca bine pana se obtine un aluat potrivit. La inceput adaugati doar 250 g faina, apoi daca mai este necesar puneti si restul putin cate putin. Aluatul se imparte in 2 bucati, formati 2 suluri, din care taiati bucati de grosimea unui deget, apoi formati discuri, sau cerculete, pe care asezati cate o pruna umpluta cu zahar si scortisoara, impachetati pruna in aluat formand gombotul, il stringeti usor asa ca pe un bulgare de zapada, sa se lipeasca aluatul de pruna, dar cu grija sa nu iasa pruna, apoi asezati gombotii formati intrun vas. Permanent mainile sa fie pudrate cu faina.
Cand ati format deja 8 gomboti, ii puneti la fiert in apa clocotita cu sare. Lasati sa fiarba la foc potrivit, pana se ridica la suprafata. Gombotii fierti, se scot din apa, se tavalesc printr-un amestec de pesmet, unt, zahar si vanilie. Acest amestec se pregateste asa: intr-o tigaie, puneti untul la topit (puteti folosi ca grasime si ulei, iar in loc de pesmet, puteti inlocui cu gris), adaugati pesmetul, zaharul si vaniliile. Eu am facut si cu pesmet, dar si cu gris, pt ca asa a fost ,,comanda,,. Se pot consuma calzi, sau reci. Au iesit 33 de gomboti.
1
Se lucreaza tot timpul cu mainile pudrate in faina, sa nu se lipeasca alautul, pe hartie de copt.