Bine v-am regasit cu o reteta gustoasa de gogosi
, Eu am folosit pentru prepararea aluatului automatul de pâine, de care sunt foarte încântată şi la care recurg de fiecare dată când am de frământat o cocă. Dacă nu aveți automat de pâine, puteți, desigur, să lucrați aluatul cu mâna.
În cazul în care folosiți şi voi automatul de pâine, introduceți mai întâi ingredientele lichide. Untul îl topiți în prealabil și îl lăsați un pic să se răcească. Laptele îl incălziți cât să fie călduț. După ce ați turnat laptele și untul, adăugați zahărul, făina, sarea și drojdia,coaja de lamaie. Activați programul de frământat și dospit.
În caz că frământați cu mâna, turnați făina într-un recipient mai adânc, adăugați o parte din laptele călduț,gălbenușurile la temperatura camerei, zahărul , drojdia uscată și frământați, completând cu restul de lapte și cu untul topit, după care frământaţi bine, până la obținerea unui aluat elastic și destul de moale, pe care îl lăsați la crescut, spre a-şi dubla volumul. După ce aluatul a crescut frumos, îl mai frământați o dată, îl întindeți, într-un strat de aproximativ 1 cm, și îl tăiați în forme rotunde cu ajutorul unui pahar. Lăsați gogoșile să crească încă o jumătate de oră, într-un loc cald, și pregătiți o cratiță sau o tigaie cu margini mai înalte, în care țurnați ulei din belșug, în așa fel , încât gogoșile să plutească. Adăugați gogoșile pe rând, fără să le înghesuiți, în uleiul încins, acoperiți cu un capac și păjiti-le 1- 2 minute. Îndepărtați capacul, întoarceți gogoșile, fără să le înțepați, frigeți-le și pe cealaltă parte. Le scoateți pe o hârtie absorbantă și le pudraţi cu zahăr. Le puteți și umple, cu marmeladă de capșuni, de exemplu, sau cu ce doriți.