De cate ori aveam musafiri si voiam sa ii uimesc cu galustele mele, imi ieseau “ghiulele”, de frica sa nu mi se farame. Prin cartile de bucate sunt tot felul de idei: sa faci aluatul mai moale, sa le pui imediat in supa, sa incerci cu cate una si daca se farama, mai pui gris. La un ou, nu mai mult de o lingura de gris, albusul batut spuma, bunica-mea punea 2 linguri de untura de porc. Ieseau galuste gretoase de porc. Niciodata nu-mi ieseau ca lumea. Pana intr-o zi... Am uitat compozitia de galuste, m-am luat cu alte treburi si cand am vazut ca s-a cam intarit am vrut s-o arunc, sa fac altele. Dar mi-am zis sa incerc totusi … Fenomenal!!! Nici vorba sa se mai farame, sa-mi iasa ghiulele sau sa nu creasca. De atunci mi-am mai cizelat reteta si v-o dau si voua.
Intr-un castronel amestecati oul cu bicarbonatul stins cu otet sau lamaie, 1 lingura de ulei si grisul. Turtiti compozitia si lasati-o (uitati-o) vreo 45-60 minute, cat preparati supa.
Intr-o cana sa aveti la indemana putina supa amestecata cu apa rece. Asezati oala cu supa pe foc foarte, foarte mic si cu o lingurita puneti in supa galustele.
Stati langa ele si daca incepe supa sa clocoteasca adaugati putina zeama din cana sau trageti oala de pe foc.
Dupa ce incep sa se umfle, intoarceti-le pe cealalta parte. Acoperiti oala, lasati-o la foc foarte, foarte mic si din cand in cand mai adaugati din zeama din cana.
Cand s-au fiert, lasati sa mai stea oala acoperita, pentru ca se vor mai umfla putin.
1
Inainte de a servi supa la masa, infierbantati-o bine, mutati-o in supiera si adaugati verdeata tocata.