Ei o nouă lună, o nouă provocare. Draga de @GinaBradea, m-a surprins din nou plăcut. M-a invitat să particip la o provocare susțină de http://www.foodville.ro/ și am răspuns instant daaaa, de ce nu! ;) După câteva zile, am fost sunată de de reprezentanții http://www.foodville.ro/ , care mă anunțau că a doua zi urmează și primesc un coș cu produse minunate, prin curier.
Sincer, am avut emoții cu curieratul, dar se pare că totul a decurs bine. Coșul minunat plin cu produse importante din Spania, venea tocmai de la Iași ;) Produsele au fost temeinic ambalate, așa că imediat mi-am scos blok-notes-ul, ca să pun la punct planul de atac, adică să pregătesc trei rețete, cu cât mai multe produse din coșulețul minunat.
Aaaa, ceva foarte important: pe blogul Ginei Bradea, exista un concurs minunat, la care, dacă participați, puteți câștiga un coș identic, nu aveți teamă, nu trebuie să gătiți nimic. Aici http://pofta-buna.com/concurs-foodville/, puteți afla detaliile referitoare la concurs. Baftă tuturor! Așa, să numai lungesc vorbăria, ci vă prezint a doua rețeta minunată, tare simplă și sățioasăăă ;)
Pentru blat mărturisesc că m-am folosit de ajutorul meu din bucătărie, Maricica bis, mașina de frământat și copt pâine. În recipientul masinii de pâine se pune apa, făina cernută, sarea, zahărul, uleiul și drojdia (Atentie! Păstrați această ordine daca vreți să crească aluatul!!!) Se programeaza aparatul pentru frământat, dospit și copt. Atenție ajutați aluatul cu puțină apă, făină sau ulei, ca să nu se lipească de pereții vasului, în primele 30 de minute, apoi lăsați mașina în pace, nu mai deschide-ți capacul, își face treaba singură. Asta cam vreo 60 de minute. Aveți timp să vă relaxați, sau să dați drumul unie noi rețete, cum fac eu :D.
După ce aluatul a crescut/dospit, se scoate din recipientul mașinii de frământat, se întinde cu mâna pe foaie de copt unsă cu uleii de măsline. Apoi specific acestei pâinici, se apasă cu degetele, locașe, cum vedeți în poze. Se unge cu ulei de măsline, ajutat de o pensulă, apoi se presară și chir se apasă să intre în aluatl, ingredientele de umplutră, în cazul meu: măsline, bucăți de roșii deshidratate și conservate în ulei, felii de miez de anghinare, conservate în ulei, măsline fără sâmburi, feliate, tije de baby sparanghel și telemea de oaie (autohtonăă!), apoi se mai lasă la crescut, acoperit cca. 30 de minute. Pâinea sau focaccia, cum spun italienii, se dă la copt în cuptorul preîncins, cca. 30 de minute la 200 grade, adică foc mediu, la cuptoarele cu gaz ;)
Între timp se prepară topping-ul pentru finisare: uleiul de măsline, untul, usturoiul pisat și sarea se amestecă energic până se obține o cremă omogenă.
Focaccia fierbinte se unge cu amestecul de mai sus și se așteaptă măcar 5 minute ca să se răcească ;) Apoi se feliază și se savurează alături de un pahar de vin ;)
Spor și poftă bună!