Îmi place foarte mult fasolea, fie că este vorba de ciorbiță, cu sau fără carne, sau de fasole bătută (frecată, făcăluită sau tocată cum i se mai spune) ori iahnie. De data asta m-am gândit la o mâncărică de fasole cu costiță afumată și legume, la tigaie. Puteți folosi atât fasole boabe uscată cât și proaspătă sau din conservă. Dacă folosiți fasole proaspătă sau din conservă, atunci timpul de gătire va fi mult mai mic.
Pasul 1. Fasolea boabe uscată se alege, se spală și se pune de cu seară la înmuiat, în apă rece. Dacă nu am făcut acest lucru, putem s-o ține la înmuiat minim 2 ore, în apă clocotită, într-un vas încăpător, deoarece se umflă! Vom acoperi vasul cu un capac.
Pasul 2. În timp ce fasolea stă să se înmoaie, ne ocupăm de legume. Curățăm și spălăm bine legumele. Ceapa și usturoiul le tocăm mărunt, morcovii și pătrunjelul îi tăiem rondele sau cubulețe, la fel și roșiile și ardeii. Încingem uleiul, într-o tigaie și sotăm legumele. Mai întâi călim ceapa până ce se înmoaie și devine ca sticla, apoi punem rădăcinoasele și ardeii și le călim împreună, nu mai mult de 5-7 minute. Costița afumată, tăiată felii de 1-2 cm o călim împreună cu legumele, tot așa vreo 5-7 minute,. Adăugăm roșiile și lăsăm să fiarbă până ce sosul are consistența dorită, după care oprim focul.
Pasul 3. Când fasolea s-a umflat, scurgem apa. Fasolea înmuiată o punem la fiert, în apă clocotită, cât s-o cuprindă. Când începe să fiarbă, o lăsăm cam 15-20 minute după care vom schimba apa, dar numai cu apă clocotită, altfel fasolea se va împietri! Facem acest lucru de 2-3 ori, pentru a face fasolea mai ușor digerabilă și a elimina substanțele care provoacă balonare!
Observatie: Nu puneți sare la fiert deoarece riscați ca fasolea să se întărească!
Pasul 4. Când fasolea uscată este fiartă (îi trebuie minim 30 minute), o scurgem de apă și o punem peste legumele sotate și costiță. Lăsăm să fiarbă cam 30 de minute și la nevoie adăugăm și 1-2 căni cu apă (sau suc de roșii, dacă vreți!), ca să fiarbă bine și să avem suficient sos! Lăsăm până ce sosul scade la consistența dorită. Când este gata, condimentăm cu sare, piper și boia de ardei, după gust. Pentru un plus de savoare, usturoiul îl adăugăm la sfârșit! Punem capacul și lăsăm să se asezoneze gusturile.
Observatie 1: Dacă folosiți fasole prefiartă, din conservă, o strecurați și o clătiți bine sub jet de apă. O lăsați la scurs, după care o puneți peste legumele sotate și costiță. Timpul de gătire va fi mult mai scurt.
Observatie 2: Dacă folosiți fasole boabe proaspătă, o puneți direct peste legumele sotate și costiță și o fiebeți împreună cu acestea. Nu vă impacientați deoarece fasolea boabe proaspătă, fierbe repede și timpul de gătire va fi mult mai scurt decât atunci când folosim fasole uscată.
Servim mâncărica de fasole cu costiță afumată, ornată cu verdeață de pătrunjel și alături de murăturile preferate sau de o salată de crudități!
Poftă bună!
1
Puteți folosi orice afumături aveți la dispoziție: cârnați afumați, kaiser sau chiar cârnați proaspeți!
2
Dacă nu puneți carne, mâncărica va fi de post!
3
Puteți folosi fasole boabe uscată, proaspătă sau chiar din conservă, prefiartă!
4
Nu puneți sare la fiert fasolea uscată deoarece riscați ca fasolea să se întărească!
5
Schimbați de 2-3 ori apa în care firbeți fasolea, pentru a face fasolea mai ușor digerabilă și a elimina substanțele care provoacă balonare! Folosiți numai apă clocotită, altfel fasolea se va împietri!