Fasolea se va curata de impuritati, o alegem bine si o spalam. O punem la inmuiat cu o seara inainte de a o pregati.
A doua zi aruncam apa in care a stat fasolea si ne vom apuca de lucru dupa cum urmeaza:
Pregatim legumele, curatam ceapa si o vom taia marunt si cu telina si morcovul procedam la fel (le putem taia marunt sau cubulete).
Luam o cratita (oala) de 5 litri, adaugam 3 litri de apa, o lingurita de sare si adaugam fasolea si legumele si lasam sa fiarba. Adaugam foile de dafin si putin cimbru. Incercam din cand in cand fasolea sa vedem daca este fiarta.
Luam usturoiul, il curatam si il zdrobim. Daca fasolea s-a fiert o scoatem si o punem intr-o strecuratoare, pastram din lichidul in care a fiert, dar nu tot lichidul, surplusul se va arunca.
Fasolea o vom zdrobi in doua etape, prima data intr-o sita (strecuratoare) deoarece vor ramane multe coji pe care le vom arunca si de abia dupa aceasta etapa vom pune fasolea rezultata in robot si o vom mixa bine.
Adaugam usturoiul, sare si putin ulei si continuam mixarea pana se va omogeniza bine. Daca este prea uscata mai adaugam din lichidul in care a fiert dar nu puneti mult de la inceput doar completati daca este nevoie.
Concomitent ne vom apuca sa pregatim si ceapa calita care va fi aranjata deasupra fasolei. Tocam ceapa si o punem la calit in ulei cand este translucida adaugam boia si lasam sa prinda si culoare.
Adaugam si sosul dulce-acrisor, asteptam sa se combine savorile dupa care o scoatem din tigaie si o vom adauga peste fasole.
Fiecare poate decora dupa gustul lui.
Pofta Buna.