Prima data am gustat aceasta dulceata la Slanic, preparata de Radu Popovici si de atunci mi-am zis mereu ca o voi face dar n-am reusit pana acum.
Fiind mare amator de "iute", Costel m-a rugat insistent sa-i prepar aceasta dulceata si chiar m-a ajutat la curatatul ardeilor.
Pot spune ca mi-a iesit o dulceata perfecta din punct de vedere al culorii, consistentei si aromei. Dar e iuteeeee!!! :)))))
Iata cum am procedat:
Curatam ardeii de cotoare, seminte si nervuri, ajutandu-ne obligatoriu de manusi. Procedam la fel cu gogosarii ( mai putin manusile :)) ).
Dupa ce-i spalam in 2-3 ape reci maruntim ardeii si gogosarii la robot, insistand mai mult la gogosar pentru a-si lasa cat mai mult suc.
Punem la fiert, intr-o oala incapatoare, otetul si zaharul ( si cel tos si cel gelifiant ). Lasam sa fiarba in clocot cca 5 minute apoi adaugam amestecul de ardei si gogosar. Amestecam cu grija si lasam la foc mic, amestecand din cand in cand, pentru cca o ora. Trebuie sa scada bine siropul si sa se lege ca la dulceata de fructe. Verificam daca este legat siropul punand cateva picaturi pe o farfurioara si incercand sa desprindem lingura de farfurioara ( vom simti o usoara rezistenta ).
Turnam dulceata fierbinte in borcane curate, capsam cu capace fierte in prealabil si acoperim borcanele cu un prosop pana ce dulceata se raceste si capacele nu mai pacane ( se formeaza vid in interior ).
Depozitam in camara/beci.
Se serveste ca atare langa friptura, cu branza si paine prajita sau se poate adauga la diverse sosuri.
1
Daca doriti sa obtineti o dulceata mai putin iute adaugati mai mult gogosar/ardei capia.
2
Gogosarul confera dulcetii o aroma deosebita, dar si culoare.