Am început să mănânc dovlecei abia din 2000, după ce am stat trei săptămâni la niște prieteni francezi din Provence (sudul Franței). Ei făceau destul de des mâncăruri cu dovlecei, dar nu i-am întrebat dacă este specificul zonei, sau o preferință a lor. De atunci, prepar și eu, din când în când câte ceva din ce-mi amintesc, deși aș putea să consult și cartea de bucate pe care mi-au dăruit-o, cu specialități din regiunea lor.
Am făcut acum un preparat asemeni unuia mâncat acolo, dar cu un sos mai puțin picant. La acești dovlecei ei au asociat un sos picant (probabil cu chilli) dar mie mi se pare că un asemenea sos se potrivește mai ales cu carne, nu doar cu legume. Eu am preparat un sos dulce și ușor picant, așa cum îmi place mie și care se potrivește foarte bine cu textura fragedă și răcoroasă a dovleceilor. Se pot orna și servi cu rondele de ardei iuți în oțet.
Dovleceii se spală foarte bine (căci se vor prepara cu tot cu coajă), se feliază în rondele cu grosimea de maxim 1 cm și se sotează la foc mediu pe ambele fețe, în ulei suficient, până ce se înmoaie și se rumenesc ușor, după care se scot cu o paletă pe un platou.
Pentru sos, se curăță ceapa, se spală, se taie mărunt și se călește ușor în ulei suficient și la foc mic, până ce devine transparentă.
Se curăță rădăcinoasele (morcovii și țelina) se răzuiesc pe răzătoarea mică și se călesc, de asemenea, peste ceapă. Se adaugă 100 ml de apă și se lasă 4-5 minute să fiarbă înăbușit, până ce se înmoaie.
Usturoiul se curăță, se spală și se taie fin.
Se adaugă pasta de tomate, usturoiul, zahărul și condimentele, se amestecă pentru omogenizare. Se adaugă 500 ml de apă și se dă vasul la fiert, la foc mediu.
Se amestecă bine făina albă cu 100-150 ml de apă (ca să nu se formeze cocoloașe) și se adaugă în oală, când lichidul a mai scăzut puțin. Cum sosul s-a îngroșat, se diminuează focul de la aragaz și se amestecă în oală întruna, timp de încă 3-4 minute, ca să nu se prindă sosul de fundul vasului.
Pentru servire, dovleceii sotați se pun concentric pe farfurie, se condimentează cu sare și se ornează cu rondele de ardei iuți, murați în oțet. În mijloc se pune o sosieră individuală cu sosul tomat preparat. Eu am servit prima porție cu sosul în sosieră, după care am adăugat rondelele de dovlecei rămase, în oala cu sos, pentru a fi serviți împreună la masa următoare.
1
Rondelele de dovlecei se sotează la foc mic-mediu, ca să se înmoaie (rumenească) și nu să se ardă.
2
Fierbeți înăbușit rădăcinoasele la foc mic, timp de 4-5 minute, ca să se înmoaie.
3
Ca factor de îngroșare, puteți folosi amidon alimentar, în loc de făină albă.
4
După ce adăugați amestecul de făină/amidon cu apă, amestecați întruna în oală, ca să nu se prindă sosul de fundul vasului.
5
După ce ați făcut sosul, scoateți frunza de dafin din el.
6
Dovleceii se pot servi adăugați în sosul tomat.
7
Dacă doriți să aveți o cantitate mai mare de sos, suplimentați cantitatea de apă, dar și condimentele necesare, în funcție de gustul dumneavoastră.