Voiam de mult timp să prepar acest tortuleț, dar am tot amânat din cauză că trebuia să prepar marțipanul în prealabil. Când însă am găsit marțipan gata preparat în comerț, am renunțat la ideea de a-l prepara în casă și am putut să fac acest tortuleț la care mă gândeam de mult timp. Eu am folosit ciocolată cu lapte, dar cine vrea, poate utiliza ciocolată amăruie.
Am făcut tortulețul într-o formă cu dimensiunile de 12/11 cm.
Am considerat ca timp de preparare perioada în care tortulețul a stat la frigider, înainte de decorare.
Marțipanul se frământă puțin, cu mâinile unse cu ulei de alune de pădure (sau de cocos), după care se întinde cu sucitorul o foaie cu grosimea de 4-5 mm.
Se face un șablon din carton, sub formă de inimioară, atât cât să încapă în tava pentru tortuleț și se decupează trei inimioare de marțipan (primele două din foaia întinsă și a treia din ce a ”căzut” la decupare. Inimioarele de marțipan se pun pe un platou/o farfurioară și se dau la frigider, ca să se răcească și întărească puțin.
Ciocolata cu lapte (amăruie) se taie bucățele și se topește la bain marie, cu 2 linguri de lapte/smântână. Se lasă ciocolata să se răcorească și să devină mai groasă.
Se unge forma metalică de inimioară cu ulei de alune de pădure. Se scot inimioarele de marțipan din frigider și se pune în tăviță prima inimioară.
Se toarnă 1/3 din cantitatea de ciocolată topită și se pune cea de-a doua inimioară de marțipan. Se toarnă încă o treime din cantitatea de ciocolată, care se acoperă cu cea de-a treia inimioară de marțipan. La urmă, se toarnă restul de ciocolată topită și se dă tortulețul la frigider, pentru 2-3 ore.
După acest interval de timp, se topește la bain marie ciocolata albă, cu o lingură de lapte (smântână) se lasă puțin să se răcorească și apoi se toarnă o jumătate din cantitate peste tortulețul scos din frigider.
Se decorează imediat cu ornamente decor sub formă de inimioare.
Se scoate tortulețul din tăviță, cu grijă, iar cu restul de ciocolată albă topită se va face decorul final.
Se dă tortulețul la rece, pentru 1-2 ore și apoi poate fi porționat și servit.
1
Dacă nu vă place ciocolata cu lapte, puteți folosiți ciocolată amăruie.
2
Topiți ciocolata la bain marie, cu lapte, sau smântână și înainte de a o turna în formă, trebuie să o lăsați să se răcorească și întărească ușor.
3
Lăsați tortulețul în frigider, cel puțin 2 ore, înainte de a-l decora și a-l scoate din formă.
4
Ca să scoateți tortulețul din formă/tăviță, folosiți un cuțit cu lama ascuțită.
5
Tăiați tortulețul cu lama subțire și încălzită a unui cuțit.