Sunt incurabilă!
După mine, cel mai răcoros şi gustos desert,musai să fie cu fructe. Iar dacă are şi lămâie, nu poate fi decât perfect. Cum în aceste zile am avut musafiri, desertul meu a fost foarte apreciat de către toţi cei care l-au gustat.
Cred doar că, având în vedere că a fost foarte cald, ar fi trebuit să însiropez mai puţin blatul de la baza tortului. Asta doar pentru aspect, gustul a fost divin.
Nu am nici poze prea reuşite, dar cred că reţeta vă va fi utilă.
Pentru a cuprinde cât mai multe arome, am folosit zmeură, cireşe şi căpşuni.
Blat 1:
Blat 2:
Crema de lamâie:
Jeleu de cirese:
Jeleu de zmeura:
Sirop:
Dantela din ciocolata:
Pentru cele doua blaturi am procedat la fel, difera doar cantitatile.
Blatul din 4 oua l-am pus la baza tortului, iar cel din 5 oua l-am taiat în doua pe orizontala, obtinând astfel 2 blaturi.
Am separat albusurile de galbenusurile oualor.
Galbenusurile le-am amestecat cu cele 2 linguri de ulei.
Am mixat foarte bine albusurile cu un praf de sare, obtinând o spuma ferma. Apoi am adaugat treptat zaharul, mixând bine dupa fiecare repriza adaugata.
Peste albusuri am pus galbenusurile, iar apoi faina si grisul, amestecate cu praful de copt.
Acum se pot adauga si aromele dorite, vanilie si coaja de lamâie.
Am folosit o tava cu diametrul de 28 cm.
Am pus compozitia în tava si apoi la cuptor, la 180 de grade C, pentru 30 minute. Este util însa sa verificati cu o scobitoare daca blatul este copt. Adica scobitoarea trebuie sa iasa curata din blat când acesta este copt.
Am lasat blatul pe un gratar sa se raceasca.
La fel am procedat cu cel de-al doilea blat.
Intre timp, am pregatit crema si jeleul de cirese.
Pentru crema, am mixat galbenusurile cu zaharul tos. Am pus praful de budinca cu gust de lamâie peste crema de ou si zeama de lamâie.
Foile de gelatina le-am pus la hidratat în apa rece.
Semintele din pastaia de vanilie le-am pus in lapte si apoi l-am încalzit.
Am turnat laptele caldut peste crema de ou si budinca, apoi am transferat iar în cratita si am fiert pâna ce s-a îngrosat. Am oprit focul.
Am scurs foarte bine gelatina, apoi am pus-o în crema fierbinte si am amestecat pâna ce aceasta s-a topit.
Am lasat crema sa se raceasca foarte bine.
Am mixat crema mascarpone cu zaharul pudra, apoi am încorporat budinca de lamâie si smântâna pentru frisca pe care am mixat-o în prealabil.
Am scos sâmburii cireselor si le-am lasat cu zahar pâna când s-a format un sirop. Eu am pus zahar gelifiant, puteti sa folositi si zahar obisnuit, dar atunci va trebui sa puneti ceva mai multa gelatina sau amidon.
Gelatina am pus-o la hidratat cu putina apa rece.
Am diluat amidonul cu putina apa rece, apoi l-am amestecat cu siropul lasat de cirese si am mai adaugat 100 ml sirop de visine.
Am pus totul într-o cratita, la foc mic si am fiert pâna ce s-a îngrosat.
Spre final, am adaugat si ciresele si am mai fiert putin.
Am luat vasul de pe foc, am scurs gelatina de apa si am pus-o în jeleu, amestecând pâna ce s-a topit.
Am lasat jeleul sa se raceasca.
Pentru sirop, am fiert toate ingredientele.
Am asamblat apoi tortul.
Am pus pe un platou blatul din 4 oua si apoi am pus inelul reglabil în jurul lui.
Am însiropat blatul, apoi am pus jeleul de cirese.
Peste jeleu am pus un strat de crema de lamâie, apoi cel de-al doilea blat, crema de lamâie si cel de-al treilea blat (cum am spus blatul din 5 oua l-am taiat în doua, obtinând doua blaturi).
Am însiropat toate blaturile.
Am pastrat putina crema de lamâie pentru exteriorul tortului.
Am pus tortul la frigider pâna ce am pregatit jeleul de zmeura.
Am amestecat zmeura cu zaharul si am pus pe foc, sa dea un clocot. Apoi am pasat-o printr-o sita deasa pentru a elimina semintele.
Am hidratat foile de gelatina în apa rece.
Peste zmeura, am pus siropul de visine, am pus iarasi vasul pe foc si am adus la punctul de fierbere. Apoi am luat vasul de pe foc, am scurs gelatina de apa si am pus-o în sosul de zmeura, amestecand pâna ce s-a dizolvat complet.
Am lasat sa se racoreasca.
Intre timp, am taiat felii capsunile si le-am pus deasupra tortului. Apoi am turnat usor si jeleul.
Am pus iarasi tortul la frigider pentru ca sa se întareasca si jeleul.
Pentru dantela de ciocolata, am pregatit o fâşie din folie mai groasa (sau hârtie de copt), cu latimea cât înaltimea tortului si lungime cât sa acopere exteriorul tortului.
Am topit ciocolata împreuna cu untul pe baie de aburi. Dupa ce s-a temperat putin, am facut diferite forme pe folia pregatita. Am lasat ciocolata sa se întareasca doar atât cât sa fie înca maleabila, sa o putem fixa pe tort.
Intre timp, am scos inelul de pe tort si am îmbracat exteriorul tortului cu crema pastrata.
Am pus si folia cu ciocolata în exteriorul tortului. L-am pus iarasi la frigider.
Dupa 15-20 de minute, se poate scoate folia.
Recomand sa mai lasati tortul la frigider câteva ore înainte de a-l servi. Eu nu prea l-am lasat suficient.
De asemenea, blatul de la baza tortului ar trebui însiropat mai putin. E foarte gustos asa, dar feliile nu vor fi prea aspectuoase.
S-aveţi poftă !!!