Anul acesta pentru revelion am făcut acest tort la care mă gândeam de mult timp și a cărui preparare a fost decisă rapid în momentul în care am găsit în supermarket niște minunate jeleuri nemțești cu arome de: lămâi, portocale, mere și cireșe. Tortul este făcut cu cremă de mascarpone și jeleu de portocale, iar decorul este alcătuit, în principal, din jeleuri. N-am vrut ca tortul să fie foarte înalt, așa că am făcut un blat doar din 4 ouă, pe care l-am împărțit în două, așa cum am dorit inițial. Tortul a fost tare frumușel (după cum se vede...!) și la gust a fost un deliciu.
Rețetă festivă de iarnă.
Mai întâi se face blatul, chiar cu o zi înainte. Se separă albușurile de gălbenușuri și se mixează puțin cu un praf de sare, până ce încep să ia volum. Atunci se continuă mixarea și se adaugă treptat zahărul tos și cel vanilinat. Când zahărul s-a dizolvat și nu se mai simte, se adaugă și gălbenușurile, unul câte unul, iar la urmă, după omogenizarea compoziției se adaugă făina ”în ploaie”, puțin câte puțin, amestecând cu o furculiță, de jos în sus, ca aluatul să nu se lase.
Se toarnă compoziția într-o formă pentru blat și se dă la cuptor, la foc mediu, până ce crește și se rumenește frumos. Cu o scobitoare, se verifică dacă blatul este bine pătruns și apoi se stinge focul de la cuptor. Se lasă blatul în cuptorul cu ușa deschisă, până ce se răcorește.
Când blatul s-a răcit complet, se taie orizontal în două părți egale.
Se face un sirop din zahăr și apă, iar după ce fierbe 1-2 minute, se ia de pe foc și se lasă să se răcorească total. Când siropul s-a răcit, se adaugă în el, după gust, esență de portocale (lămâie) sau mai bine zeama de la o lămâie.
Se pune prima foaie de blat în tavă și se însiropează bine cu jumătate din cantitatea de sirop.
Se face apoi jeleul de portocale. Se spală foarte bine portocalele, și se răzuiește coaja de la 1-2 portocale. Se storc portocalele, iar sucul obținut se toarnă într-o crăticioară în care se mai adaugă; amidonul alimentar, zahărul și coaja răzuită de la 1-2 portocale.
Se dă crăticioara la foc mic și se amestecă întruna, până ce compoziția se îngroașă și devine jeleu. Se ia crăticioara de pe foc, se lasă puțin să se răcorească, după care se pune cu lingura pe foaia de blat și se netezește cu lama unui cuțit special.
Se pune deasupra cealaltă foaie de blat, se însiropează cu restul de sirop și se dă tortul la răcoare, până ce se prepară crema de mascarpone.
Pentru a face crema trebuie mai întâi să se prepare frișca. Se mixează smântâna rece cu un praf de sare extrafină, apoi se continuă mixarea și se adaugă zahărul vanilinat și zahărul pudră, puțin câte puțin. Când frișca este bine legată, se adaugă câte puțin și se încorporează în mascarponele, mixat ușor înainte. După ce se încorporează toată cantitatea de frișcă în mascarpone și crema devine omogenă. se poate trece la ornarea tortului.
Se ”învelește ” tortul cu această cremă, se netezește și apoi se decorează cu bombonele ornament și feliuțe de jeleu. Se ține la rece, până ce se epuizează.
1
Faceți blatul chiar cu o zi înainte, dacă este cazul.
2
Pentru blat, ouăle trebuie să fie la temperatura camerei. Separați cu grijă albușurile de gălbenușuri, dacă vreți să crească repede și frumos, la mixare.
3
Când este gata, lăsați blatul să se răcorească în cuptorul cu ușa deschisă.
4
Nu tăiați blatul decât după ce s-a răcit complet.
5
Faceți jeleul când blatul este tăiat și însiropat, ca să-l puteți întinde frumos și uniform pe blat.
6
Coaja răzuită de portocale va da jeleului un gust amărui, așa că dacă nu vreți ca acest gust să fie pregnant, răzuiți și folosiți coaja de la o singură portocală.
7
Pentru frișcă, smântâna trebuie să fie rece.
8
Nu mixați smântâna prea mult, ca să nu se transforme în unt dulce.
9
Mascarponele trebuie mixat ușor înainte de a adăuga frișca, puțin câte puțin.
10
Păstrați tortul la rece, până la epuizare.