Am făcut acest tort în urmă cu aproape o lună și era sortit musafirilor de ziua mea, dar cum mai aveam și altceva bun și dulce, tortul a rămas până acum, așa că abia ieri l-am tăiat și servit. Din tortul pentru ziua mea, a devenit tortul care marchează cea de-a șase suta rețetă pe site...
Inițial am vrut să fie mai micuț, dar cum frișca s-a ”înfoiat” mult, am fost nevoită să-l fac într-o formă mai mare, ceea ce a fost, până la urmă o idee foarte bună, pentru că torturile de înghețată mai înalte se taie mai greu...
Oricum, are un gust excepțional, căci vanilia se combină foarte bine cu ciocolata, iar cireșele confiate au contribuit și ele din plin la această senzație de răsfăț culinar dulce.
Mai întâi se pregătește ciocolata, care se mărunțește.
Gălbenușurile se mixează cu zahărul tos, vanilia și laptele, după care compoziția se dă la bain-marie, la foc mic. Se amestecă întruna, ca să nu se formeze cocoloașe și nici să nu se prindă de fundul vasului, până ce se îngroașă compoziția. Atunci se ia crăticioara de pe foc și se lasă compoziția să se răcească, dar între timp se mai amestecă în ea, din când în când, ca să nu prindă pojghiță.
Cât timp se răcește compoziția cu gălbenușuri, se face frișca, mixând smântâna rece, până ce crește în volum și apoi adăugând treptat zahărul pudră și vanilia. Dacă frișca este gata mai repede, se dă la frigider.
Se ”îmbracă” forma de inimioară (umezită, în prealabil) cu folie alimentară și se decorează baza cu cireșe confiate și cu pepite/buline de ciocolată.
Când compoziția cu gălbenușuri s-a răcit total, se amestecă ușor, de jos în sus cu frișca rece. Se adaugă ciocolata mărunțită, se omogenizează și se toarnă cu grijă în forma de inimioară, pentru a nu deranja decorul de la bază.
Se netezește compoziția de înghețată, se răzuiește deasupra ciocolată, se pune forma de inimioară cu înghețata într-o pungă de unică folosință și se dă la congelator, pentru 7-8 ore.
Cu 5-6 minute înainte de servire, se scoate înghețata din forma de inimioară din congelator, se decorează cu cireșe confiate și ciocolată răzuită, după care se porționează, când se mai înmoaie puțin.
1
Amestecați întruna compoziția pusă la bain-marie, ca să nu se formeze cocoloașe și nici să nu se prindă de fundul vasului.
2
Odată îngroșată această compoziție, lăsați-o să se răcească total, dar amestecați în ea, din când în când, ca să nu prindă pojghiță.
3
Pentru frișcă folosiți smântână naturală rece, dar nu foarte grasă, pentru ca aceasta s-ar transforma repede în frișcă, fără să crească suficient în volum.
4
Pentru frișcă, nu insistați foarte mult mixarea smântânii, ca să nu se transforme în unt dulce.
5
Dacă smântâna nu este de calitate, va lăsa apă/zer, care la congelator se va transforma în gheață.
6
Pregătiți din timp ciocolata mărunțită.
7
Umeziți forma de inimioară și astfel, folia alimentară va adera mai bine la pereții vasului.
8
Puneți forma de inimioară cu înghețata într-o pungă de unică folosință, legată bine, ca să nu atragă alte mirosuri din congelator.
9
Scoateți înghețata din congelator cu 5-6 minute înainte de servire, timp în care puteți să o mai decorați.