Pentru aniversarea mamei, am pregătit un tort cu 3 blaturi cu diferite nuci (unul cu nuci, al doilea cu nuci caju, al treilea cu nuci pecan), cremă ganache, sos de caramel și l-am decorat cu trandafiri și zmeură (ce bine că am dat din timp la congelator o casoletă cu fructe pentru torturile din toamnă). În mijlocul trandafirilor, am decorat cu o inimă din boboci de trandafiri roșii.
Blaturile:
Bați spumă, cu mixerul, albuşurile cu un praf de sare și îndulcitorul, adaugi treptat gălbenuşurile și praful de copt.
Apoi împarți compoziția obținută în 3, pentru a obține blaturi cu diferite nuci și arome: amesteci cu 1 lingură cu vârf de făină (27 g) + 3 linguri nuci (nici prea pline, nici rase, cântărite – 40 g) pentru primul blat, respectiv făină + nuci caju pentru al doilea (respecți proporțiile și gramajele) și, în fine, făină + nuci pecan, pentru al treilea blat.
Torni fiecare compoziție într-o cratiţă rotundă, pregătită cu hârtie de copt şi coci, la foc mic, aprox 30 de minute. Le lași la răcit.
Siropul:
Fierbi pe foc mic, 7 minute, apa împreună cu fructele. Poți pune ce fructe îți plac. Eu am folosit coajă de portocală ținută în zahăr la borcan și boabe de struguri.
Crema ganache:
Încălzești pe baie de abur frișca lichidă și cuvertura de ciocolată neagră. Când s-a topit ciocolata, amesteci bine și dai la frigider. Amesteci cu mixerul, apoi, până capătă o textură cremoasă.
Sosul caramel:
Pui într-un ibric pe foc mic, zahărul și apa. Nu amesteci cu nimic în el, ci doar rotești din încheietură ibricul, pentru a se topi amestecul. Când s-a topit zahărul, adaugi untul și poți amesteca acum cu o spatulă. Va face spumă și se va umfla, ai grijă la abur! Odată topit untul, adaugi smântâna. Poți da de pe foc cât faci asta, ca să îți fie mai ușor, însă ține cont că zahărul se cristalizează repede. Totuși. nu-ți face griji pentru că îl pui înapoi pe foc și fierbi 5-7 minute până ce sosul se omogenizează și se îngroașă ușor. Adaugi amidonul și mai amesteci doar un pic, apoi dai de pe foc și lași la răcit. Se va îngroșa când se va răci.
Montare:
Însiropezi blaturile. Așezi pe un platou: un blat cu nuci, pe oricare dintre ele, apoi ½ din crema ganache, ½ din sosul caramel, al doilea blat cu nuci, 2/2 din crema ganache, 2/2 din sosul caramel, al treilea blat cu nuci.
Nu contează ordinea blaturilor cu nuci, însă ține cont că poți obține un contrast frumos dacă îl vei păstra la mijloc pe cel alb (e cel cu caju).
Decor:
Bați cu mixerul frişca lichidă, mai moale, adaugi crema mascarpone și amesteci până devine consistentă, cremoasă, dar nu vârtoasă.
Îmbraci tortul în crema obținută.
Crema rămasă o împarți în mai multe castronele, în funcție de câte culori dorești. Eu am avut coloranți gel, dar și pudră. Ține cont că cei tip pudră trebuie dizolvați în apă fierbinte. Pentru că nu am avut verde, am amestecat colorantul albastru pudră cu turmericul (care e tot pudră) și i-am dizolvat împreună într-un bol mic cu apă fierbinte.
Ornezi după plac și decorezi cu fructe și perle argintii.
Dai tortul la rece până la servire.
Poftă Bună!
Dacă vă place reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu:https://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2020/10/tort-cu-trandafiri-nuci-si-caramel.html
1
Eu am avut forme de 16 cm, blaturile au ieșit micuțe, însă pufoase, aerate și cu grosimea de 2,5 cm, o grosime pe care o consider rezonabilă pentru o foaie de blat. Veți vedea că tortul, odată asamblat, cu toate straturile de cremă și blaturi, va ieși înalt.