Desert strudel de post, cu mere, stafide si visine

de RODIMUR in Prajituri, 10 Mar 2018 | 3657 vizualizari

COMENTARII (40)

vasimur 1

10.03.2018, 17:08

Bunica 1

10.03.2018, 17:16

Mai usor Vasile ,ca vor si altii sa guste!)))

RODIMUR 1

10.03.2018, 17:25

Buni, gustă toți aceia cărora le place...!

Ina 1

10.03.2018, 17:36

Buna prajiturica ta
Dupa mine, ca sa fie strudel trebuie sa fie cu foi subtiri/ foietaj, dar pana la urma fiecare o numeste cum vrea

Valclaudia 1

10.03.2018, 17:42

servesc si eu o feliuta

RODIMUR 1

10.03.2018, 18:13

Așa este, Ina! Ai dreptate! Ștrudelul e cu foi subțiri, dar așa numea mămica prăjitura asta, așa o numesc și eu, din obișnuință...

RODIMUR 1

10.03.2018, 18:14

Te servesc cu plăcere, Claudia!

RODIMUR 1

10.03.2018, 18:17

Dar pentru corectitudine (care trebuie să primeze în fața obișnuinței!) uite, Ina, voi schimba numele prăjiturii...!

Ina 1

10.03.2018, 18:25

madi_marin 1

10.03.2018, 18:29

Ce bine arata!

navidad_2017 1

10.03.2018, 18:34

Indraznesc si eu sa-i raspund Doamnei Ina: "Strudel" inseamna in germana "vartej", iar adverbul corespunzator "gestrudelt" = "invartit"; de aici vine denumirea (traducere directa) placintei "Invartita" moldovenesti. Caci "Strudel"-ul clasic (sec XVII - XVIII) era o rulada cu foaie din aluat cu drojdie (evtl. branza de vaci), umpluta dulce (mere, branza, mac, nuca, povidla etc) sau din aluat cu cartofi, umpluta sarat (ciuperci, carne, dar si mai des varza acra) si apoi coapta sau chiar fiarta (la abur) dupa umplere. La portionare aparea sectiunea in forma de vartej (melc). Folosirea foilor de aluat ultra-subtiri "de strudel", adica gen "filo" sau "yufka" se datoreaza influentei ulterioare, culturale si culinare otomane; originea acestor foi este insa in Orientul Apropiat. In reteta clasica austriaca de Strudel nu se foloseste aluat foietaj ("frantuzesc" ).

navidad_2017 1

10.03.2018, 18:48

Tata spune ca pe vremea copilariei lui in Basarabia, de fiecare data cand Mama lui (austriaca 100%) cocea toamna/iarna paine in cuptorul cu lemne, facea si "Strudel" cu mere (+ stafide) si/sau cu bostan... (localnicii ii ziceau "Invartita" ) si ca aratau exact ca ale Dvs. Ca numai vazand pozele, parca simte mirosul si gustul Strudel-ului lui Mutti... ! Cu alte cuvinte, s-a legat la cap fara sa-l doara: acum trebuie sa ne faca si noua, ca sa stim despre ce e vorba! Multumim ptr idee!

RODIMUR 1

10.03.2018, 18:57

Navidad, vă mulțumesc frumos pentru apreciere și pentru explicații! Eu așa știu denumirea de la mama mea de acasă, care o știa de la bunica paternă, austriacă la origine (am mai scris pe aici despre ea). E adevărat că în unele dicționare se scrie că ștrudelul este făcut cu foi subțiri, dar eu am scris numele pe care-l știam de la mămica... Într-adevăr, după originea acestui cuvânt, se explică și învârtita moldovenească și denumirea pe care am dat-o eu prăjiturii... Acum nu mai știu ce să fac, să nu fiu în eroare. Să schimb din nou numele prăjiturii în "ștrudel", așa cum am scris inițial, pentru că așa știam, din obișnuință? Ce mă sfătuiți?

Rahela Velicu 1

10.03.2018, 19:04

Aici vin si eu

RODIMUR 1

10.03.2018, 19:07

Ești bine venită/primită, Mimi!

navidad_2017 1

10.03.2018, 19:09

Prajitura care se vede in poza este fara nici o indoiala o varianta de "Strudel", asa cum o cunoastem noi din Austria, Bavaria sau chiar parti ale Tirolului de Sud; este o foaie de aluat umpluta de cruda, rulata si apoi coapta; si are in sectiune forma clasica si traditionala de vartej (adica de "Strudel" )/melc... Folosirea foii Filo nu este obligatorie! Nu stiu daca mai trebuie sa adaug ceva ...

RODIMUR 1

10.03.2018, 19:24

Mulțumesc frumos, Navidad! Părerea dumneavoastră contează enorm pentru mine! Este argumentată științific și de bun simț.

Rocsi 1

10.03.2018, 19:24

Ooo, dar ce desert delicios ne-ai adus! In plus, este si de post! Asa ceva as papa in fiecare zi! Bravo Rodica!

cristinutanicolita 1

10.03.2018, 19:28

Servesc si eu o bucățică, din această bunatate!

RODIMUR 1

10.03.2018, 19:29

Mulțumesc frumos, Rocsi! Facem prăjituri de post, când putem...

RODIMUR 1

10.03.2018, 19:33

Mă bucur să te servesc, Cristinuța...!

navidad_2017 1

10.03.2018, 19:33

Ooooooo... eu va multumesc de apreciere ! Si inca o data, ptr reteta !

navidad_2017 1

10.03.2018, 20:38

Stiti cum e la mine cu intinsul la scris... Va pun un link pe care il consider suficient de edificator (pozele!), chiar daca textul nu-i pe intelesul tuturor; titlul retetei este "Strudelul cu mac al Bunicii" (in poza sunt si felii cu alta umplutura)... (daca tot m-ati laudat.... ! ) https://www.oetker.de/rezepte/r/omas-mohnstrudel.html

RODIMUR 1

10.03.2018, 20:58

Navidad, vă mulțumesc frumos! Este mai mult decât edificator. Oricum, v-am crezut de prima dată, iar părerea dumneavoastră contează foarte mult pentru mine. Aveam nevoie de o confirmare pentru ce știam eu din copilărie în privința denumirii. Și a venit, confirmarea, de la dumneavoastră... Încă o dată, mulțumesc mult!

diaconta 1

10.03.2018, 23:53

Daca e si cu visine,nu poate fi decat minunat

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

TOP
utilizatori

Rocsi

2505 puncte

Caty

2086 puncte

Constelatialeu

1012 puncte

bucatarasa

550 puncte

vasimur

161 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult » Vezi alte 25 de retete cu gorgonzola

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
RETETA RECOMANDATA
Prajitura frageda cu mere