Am profitat de faptul că acum se găsesc căpșune foarte frumoase și de calitate, ca să fac o șarlotă Duo, pe care o aveam de mult timp în listă. Și pentru ca șarlota mea să nu fie prea închegată, am adăugat o cutie de mascarpone. Pregătisem două cutii, dar a fost suficientă una singură, pentru a face șarlota mai moale și mai onctuoasă. Iar frișca abundentă care a ”îmbrăcat” acest ansamblu delicios a contribuit din plin la bucuria papilelor noastre gustative.
În timpul de pregătire nu intră perioada în care șarlota trebuie să stea la frigider, înainte de decorare.
Pentru crema de lapte se amestecă într-o crăticioară: zahărul tos, amidonul alimentar și zahărul vanilinat, după care se încorporează gălbenușurile și apoi treptat, laptele cald. Când compoziția este omogenă, se dă la bain-marie, la foc mic și se amestecă întruna, ca să nu se formeze cocoloașe. Se ia crăticioara de pe foc, atunci când se îngroașă crema și se lasă la răcit, dar între timp se mai amestecă din când în când, ca să nu se formeze crustă.
Separat se adaugă apă rece în gelatină, conform recomandărilor de pe ambalaj și apoi se încălzește ușor la bain-marie, numai până ce se dizolvă granulele. Apoi se lasă gelatina la răcorit. Când s-a răcit, se adaugă în crema de lapte, se omogenizează și se lasă la rece.
Pentru jeleul de căpșune, se curăță fructele, se spală și se scurg bine de apă, după care se dau prin blender. La sucul obținut se adaugă zahărul și amidonul alimentar, se omogenizează și se dă la foc mic, timp de 4-5 minute, până ce se îngroașă. Atunci se ia jeleul de pe foc și se lasă la răcorit.
Se face un sirop din apă, zahăr și esență de rom, adăugată când lichidul s-a răcit.
Când cele două creme s-au răcorit, se adaugă în fiecare câte 125 grame de mascarpone și se omogenizează.
Se umezește tava în care se va face șarlota și se tapisează cu folie alimentară.
Pișcoturile se dau câte 1-2 secunde prin siropul de rom pregătit dinainte (și răcorit) și se pun în tavă, la bază și pe pereții laterali.
Se pune primul strat de cremă, se netezește și se adaugă cel de-al doilea strat.
Se acoperă șarlota cu pișcoturi însiropate, după care se învelește și se dă la rece pentru 7-8 ore, sau mai bine, de pe o zi pe alta.
A doua zi se face frișca din smântână rece, mixată cu zahărul tos și cel vanilinat, după care se dă la rece.
Căpșunile pentru decor se spală, se zvântă și se feliază.
Se scoate șarlota din frigider, se răstoarnă ușor pe un platou și apoi se decorează cu frișcă și căpșune (întregi și feliate) și cu frunze proaspete de mentă.
Se dă șarlota la rece, până ce se servește.
1
Crema de lapte trebuie amestecată întruna cât stă la bain-marie, ca să nu se formeze cocoloașe. De asemenea, amestecați-o din când în când și după ce ați luat-o de pe foc, ca să nu se formeze crustă.
2
Preparați gelatina conform recomandărilor de pe ambalaj, la temperatură mică, pentru a-și păstra eficacitatea. Adăugați-o în crema de lapte, numai după ce s-au răcorit amândouă.
3
Pentru sirop, nu adăugați esența, decât după ce lichidul s-a răcit. În loc de esență de rom, puteți folosi altceva, ce vă place mai mult.
4
Umeziți tava/forma în care veți face șarlota, pentru ca folia alimentară să adere perfect la ea.
5
Pișcoturile trebuie scufundate doar 1-2 secunde în siropul răcorit, ca să nu se înmoaie prea tare.
6
După ce ați pus ambele creme, și le-ați acoperit cu pișcoturi însiropate, înveliți bine șarlota cu tot cu tavă, înainte de a o da la frigider, pentru a nu atrage unele mirosuri de mâncare.
7
Preparați frișca din smântână rece, cu puțin timp înainte de a decora șarlota.
8
Fructele care vor decora șarlota trebuie să fie uscate și tari (nu zemoase).
9
Țineți șarlota la rece, până ce se termină de mâncat.