Cu câteva afine și mure ascunse într-un aluat de pandișpan se poate face destul de ușor și repede un desert pufos și aromat, tocmai bun pentru un sfârșit de săptămână. Ceea ce am făcut și eu, în urmă cu vreo 10 zile, mai ales pentru că-mi rămăseseră de la un tort aceste fructe deosebite și foarte apreciate pentru proprietățile lor. Pandișpanul a ieșit foarte pufos, aromat și bun și este important de știut că se pot folosi și alte fructe pentru un desert similar, care să placă tuturor.
Se separă cu atenție albușurile de gălbenușuri și după ce se mixează cu un praf de sare până ce iau volum, se adaugă puțin câte puțin zahărul tos și cel vanilinat, fără a opri mixarea.
Când albușurile au crescut aproapa de consistența unei bezele, se adaugă, unul câte unul gălbenușurile și coaja de limetă, mixând mereu.
La urmă se încorporează treptat făina amestecată, opțional, cu o linguriță de praf de copt (eu nu am folosit) și chiar la sfârșit, untul topit. Se amestecă ușor pentru omogenizare, în așa fel încât compoziția să rămână pufoasă.
Se unge tava de copt cu unt și se toarnă o jumătate din cantitatea de compoziție, după care se presară o jumătate din cantitatea de fructe (afine și mure)
Se toarnă apoi restul de compoziție și se dă tava la cuptor, la foc mediu. După 6-7 minute, se scoate tava și se adaugă restul de fructe. Apoi se dă tava din nou la cuptor, până ce pandișpanul crește frumos și se rumenește. Se poate verifica dacă s-a copt cu o scobitoare, dar dacă focul de la cuptor a fost mediu și pandișpanul este crescut frumos și rumenit, deja sunt semne clare că este gata/copt.
Se scoate tava din cuptor și se pudrează imediat cu zahăr pudră amestecat cu vanilie.
Când pandișpanul se răcește, se porționează și se scoate din tavă.
1
Pentru ca albușurile să crească frumos și repede, este bine să le scoateți din timp de la frigider, ca să nu fie prea reci.
2
Făina trebuie, de asemenea, să fie la temperatura camerei.
3
Separați bine albușurile de gălbenușuri. În caz contrar, este posibil ca albușurile să nu mai crească frumos.
4
Dacă veți mixa întruna, compoziția va crește frumos și nu va fi nevoie de praf de copt.
5
Când adăugați untul topit la sfârșitul preparării, amestecați ușor, ca să nu ”se lase compoziția”.
6
Dacă nu mixați suficient compoziția, fructele se vor lăsa la baza pandișpanului.
7
Pudrați pandișpanul fierbinte, abia scos din cuptor, cu zahărul pudră amestecat cu zahăr vanilinat.
8
Nu porționați pandișpanul, înainte de a se răci complet!