Obișnuită cu sfințișorii moldovenești încă din copilărie, am aflat relativ târziu de cei muntenești. Mai precis, o fostă colegă, originară din Dobrogea mi-a vorbit despre ei și mi-a adus câțiva, pe vremea când la noi nu se găseau în magazine. I-am preparat atunci, mai mult ca pe niște tăiței în sirop și n-am rămas cu o impresie deosebită.
Anul acesta mi-am zis să încerc din nou rețeta mucenicilor muntenești, mai ales că acum se găsesc și la noi de vânzare și între timp am putut consulta mai multe rețete. Soțul meu, venit din Ardeal și obișnuit și el cu mucenicii noștri, m-a întrebat scurt, când i-am oferit un bol cu mucenici muntenești: ”Ce-i asta...?” I-am povestit că acești mucenici care stilizează corpul omenesc sunt expresia simbolică a celor 40 de soldați creștini care au fost condamnați să moară înghețați în lacul Sevastia, pentru că au refuzat să se închine idolilor. Așa se explică faptul că sunt fierți, că se servesc cu tot cu siropul în care au fiert...
Ar fi destul de greu să facem acasă acești mucenici, deși ar fi, în același timp, o soluție salutară, pentru că mucenicii din comerț sunt făcuți din grâu dur, dificil de fiert în mod corect, ca să nu se sfărâme. Dar cu atenție și răbdare putem face câteva boluri cu mucenici fierți în sirop aromatizat și astfel să sărbătorim această zi specială, a celor 40 de Mucenici din Sevastia.
Se face un sirop din: zahăr, vanilie, praful de sare, coaja răzuită de lămâie și de portocală și 1 litru de apă rece.
Când zahărul s-a topit și siropul a început să fiarbă, se adaugă mucenicii, se diminuează focul de la aragaz și se fierb timp de 8-10 minute, la foc mediu. Când mucenicii sunt aproape fierți (se verifică!) se ia cratița de pe foc, se pune capacul și se lasă în așteptare timp de 60-90 de minute.
Între timp se rumenesc nucile și se mărunțesc (nu se macină!).
După timpul recomandat, mucenicii se pun, cu sirop, în boluri, se presară scorțișoară, 3-4 picături de esență de rom în fiecare recipient și câte 3-4 linguri încărcate de nucă mărunțită. Se mai poate adăuga coajă proaspăt răzuită de lămâie și de portocală și se poate servi, cald sau rece.
1
Nu fierbeți mucenicii la foc iute, pentru că s-ar putea sfărâma.
2
Verificați dacă mucenicii sunt fierți, înainte de a lua vasul de pe foc, pentru că pe ambalaj scrie că sunt suficiente 8 minute, ceea ce nu prea corespunde realității.
3
Este suficient 1 litru de apă, chiar dacă se zice că la 100 de grame de mucenici trebuie 1 litru de apă. Ar rămâne prea mult sirop...
4
Când luați cratița de pe foc, mucenicii trebuie să fie aproape fierți. Ei vor mai sta, cu capacul pus pe oală, timp de 60-90 minute și se vor mai umfla.
5
Nu adăugați scorțișoara și esența de rom la fiert, ci atunci când puneți preparatul în boluri.
6
Nuca mărunțită poate fi pusă la fiert, dar va tulbura siropul, așa că este de preferat să fie adăugată și ea, la sfârșit.
7
Coaja răzuită de lămâie și de portocală vor da un gust foarte bun siropului.