Desert gogosi cu aluat de cartofi

de oanapl in Dulciuri, 16 Mai 2021 | 3308 vizualizari

 

Vă invit la o porție de gogoși pufoase și delicioase. Am avut ca sursă de inspirație  o rețetă de pe blogul baking-hapiness.com. Eu n-am avut făină manitoba și am folosit doar făină 000, dar dacă Ramona (deținătoarea blogului) recomandă manitoba, m-am gândit să vă zic și vouă. Tot ea recomandă să prăjiți gogoșile în ulei de arahide. Eu nu am avut și am folosit de floarea soarelui, care s-a ars puțin spre final și mi-a rumenit puțin mai tare câteva gogoși. Din ce știu eu și uleiul de palmier este recomandat pentru prăjit.

 

INGREDIENTE

  • 300 g făină 000
  • 70 g făină manitoba
  • 3 ouă
  • 300 g cartofi fierţi şi curăţaţi
  • 7 g drojdie uscată sau 20 grame drojdie proaspătă
  • 30 g zahăr
  • 90 g unt moale
  • 1 lingură rom/vodcă/ţuică; ajută la dospire;
  • coaja de la o lămâie
  • 3 g sare
  • pentru glazură:
  • 100g ciocolată neagră 20g unt
  • bombonele
Portii: 14
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert gogosi cu aluat de cartofi:

Pui cartofii la fiert cu tot cu coajă până intră furculiţa în ei. Când sunt fierţi, îi cureţi de coajă şi îi zdrobești. Dacă folosiţi robotul de bucătărie, aveţi grijă să nu îi blenduiţi prea mult altfel devin gumoşi, văscoşi. Lași cartofii la răcit.

Pui în bolul unui mixer: cartofii, făina, zahărul, sarea, drojdia şi frămânți. Pe parcursul frământării adăugi câte un ou, frămânți până este absorbit, apoi îl adăugi şi pe al doilea. Înainte de a adăuga şi al treilea ou, observi aluatul. Dacă e prea tare, adăugi oul. Dacă e prea moale nu mai adăugi al treilea ou. Frămânți până obţii un aluat omogen şi elastic. Eu am frământat cu mâna.
Adăugi untul, puţin câte puţin. Frămânți până vei obţine un aluat potrivit, uşor lipicios (de la cartofi). Când este gata, îl răstorni pe masa înfăinată bine şi îi faci 2-3 împăturiri, apoi îl dai la dospit, până își dublează volumul.
Răstorni aluatul pe masă, apoi, îl aplatizezi, încercând să îl faci de aceeaşi grosime. Apoi, decupezi gogoșile. Pui gogoşile decupate pe o tavă înfăinată foarte bine şi dai iar la dospit, până se dublează în volum.
Pentru a prăji gogoşile vei avea nevoie de un ulei cu punct de ardere înalt, cum ar fi uleiul de arahide. Dacă nu ai, merge orice ulei, dar să fii atentă să nu îl arzi. Dacă ai untură, e şi mai bine. Temperatura ideală pentru prăjit este între 170-180 grade C. La o temperatură mai înaltă vom avea gogoşi arse pe afară şi crude înauntru. La o temperatură mai joasă, gogoaşa va absorbi prea mult ulei şi va deveni greţoasă.
După ce prăjești fiecare gogoaşă în parte, le pui pe hârtie absorbantă, le lași 2 minute apoi le tăvălești prin zahăr sau le servești cu dulceață. După ce s-au răcit se pot decora cu ciocolată topită pe baie de aburi.

Noi am servit o parte cu dulceață și ce a rămas am glazurat cu ciocolată și decorat cu bombonele.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert gogosi cu aluat de cartofi" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Pește cu sos de vin și usturoi - Rețeta gourmet și ușor de preparat

pe 28.06 la 15:45

Tartă fragedă cu fistic și căpșuni - Rețeta delicioasă și simplă

pe 28.06 la 15:15

Chipsuri de zucchini cu sos tzatziki - Aperitiv grecesc savuros

pe 28.06 la 10:59

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1353 puncte

oanapl

1012 puncte

Constelatialeu

1007 puncte

RODIMUR

973 puncte

Panacris

345 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
RETETA RECOMANDATA
Desert gogosi cu ou si lapte