O rețetă pe care n-am mai pus-o în aplicare de mai mult de 30 de ani (deși ne place) și pe care mi-o tot propuneam s-o fac. Acum a venit momentul, când toate-mi sunt la îndemână și când am ales să mă folosesc de INGREDIENTUL SECRET - DULCEAȚA!
Îmi convine acest ingredient, pentru că fac în fiecare an tot felul de dulcețuri. Dacă odinioară dulceața era servită cu un pahar de apă, musafirilor (sau celor din casă) acum o folosim ca element de decor sau de gust, la prăjituri, torturi, înghețate, creme... Așa cum am folosit-o și eu acum, la crema de zahăr ars/ de caramel.
Zahărul (cele 7 linguri) se fierbe cu laptele până se topește, se adaugă esența de vanilie, se amestecă bine pentru uniformizare și apoi se lasă la răcit.
Într-o cratiță, mai degrabă largă, decât înaltă, se pun cele 4 linguri de zahăr. Se dă cratița la foc mic, să se topească zahărul, dar aveți grijă să nu se ardă, ci doar să se caramelizeze. Pentru aceasta, agitați ușor cratița și tapetați pereții ei cu zahărul caramelizat, până la înălțimea la care va ajunge laptele. După această operațiune, luați cratița de pe foc și lăsați-o la răcit. Veți auzi cum pocnește zahărul caramelizat, odată răcit.
Mixați bine cele 8 ouă, adăugați amidonul, apoi laptele răcit și omogenizați compoziția.
Turnați această compoziție în cratița cu zahărul caramelizat, după care puneți-o într-un vas mai mare, cu apă, la bain-marie. Introduceți vasele în cuptor, la foc mediu și lăsați-le acolo până ce compoziția se leagă bine. Această operațiune poate dura chiar și 90 de minute. Înainte de a opri focul, întețiți-l pentru câteva minute, după care opriți-l și lăsați vasele în cuptor, fără să-l mai deschideți, pentru ca toată căldura acumulată să poată rumeni crema.
Lăsați vasele în cuptor până la răcirea completă a preparatului. A doua zi, răsturnați pe un platou crema de caramel și ornați-o cu căpșuni din dulceață și frunze verzi. Fiecare porție va avea câte o căpșună. Se poate folosi și siropul din dulceață, pentru un plus de savoare.
1
Aveți grjă să caramelizați zahărul, să nu-l ardeți. În caz contrar, crema va avea un gust amar. Pentru aceasta, agitați ușor cratița, topiți zahărul la foc mic și tapetați pereții cratiței cu zahărul caramelizat deja, până ce se va topi în întregime.
2
Amidonul alimentar se folosește pentru legarea conținutului, dar folosirea lui este facultativă, pentru că această compoziție se poate lega și fără acest ingredient.
3
Țineți vasele în cuptor la foc potrivit, nu mare. Dacă veți face focul iute, pentru a grăbi prepararea, compoziția se poate brânzi.
4
Înainte de a opri focul la cuptor, întețiți-l puțin pentru câteva minute, pentru că această căldură va rumeni frumos crema de caramel.
5
După ce opriți focul, nu mai deschideți ușa de la cuptor.
6
Lăsați vasele în cuptor până la răcirea totală a cremei de caramel.
7
Răsturnați crema de caramel pe platou a doua zi, nu imediat, dacă vreți să aibă o formă legată și frumoasă.