Desert crema de caramel cu dulceata de capsuni

de RODIMUR in Prajituri, 27 Sep 2017 | 2853 vizualizari

 

O rețetă pe care n-am mai pus-o în aplicare de mai mult de 30 de ani (deși ne place) și pe care mi-o tot propuneam s-o fac. Acum a venit momentul, când toate-mi sunt la îndemână și când am ales să mă folosesc de INGREDIENTUL SECRET - DULCEAȚA!
Îmi convine acest ingredient, pentru că fac în fiecare an tot felul de dulcețuri. Dacă odinioară dulceața era servită cu un pahar de apă, musafirilor (sau celor din casă) acum o folosim ca element de decor sau de gust, la prăjituri, torturi, înghețate, creme... Așa cum am folosit-o și eu acum, la crema de zahăr ars/ de caramel.

 

INGREDIENTE

  • 1 litru de lapte dulce
  • 8 ouă
  • 7 linguri de zahăr tos
  • 1/2 sticluță de esență de vanilie
  • 1 lingură de amidon alimentar (facultativ)
  • 4 linguri cu vârf de zahăr (pentru ars/făcut caramel)
  • Pentru decor
  • căpșuni din dulceață
  • frunze verzi
Portii: 8
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert crema de caramel cu dulceata de capsuni:

Zahărul (cele 7 linguri) se fierbe cu laptele până se topește, se adaugă esența de vanilie, se amestecă bine pentru uniformizare și apoi se lasă la răcit.

Într-o cratiță, mai degrabă largă, decât înaltă, se pun cele 4 linguri de zahăr. Se dă cratița la foc mic, să se topească zahărul, dar aveți grijă să nu se ardă, ci doar să se caramelizeze. Pentru aceasta, agitați ușor cratița și tapetați pereții ei cu zahărul caramelizat, până la înălțimea la care va ajunge laptele. După această operațiune, luați cratița de pe foc și lăsați-o la răcit. Veți auzi cum pocnește zahărul caramelizat, odată răcit.

Mixați bine cele 8 ouă, adăugați amidonul, apoi laptele răcit și omogenizați compoziția.

Turnați această compoziție în cratița cu zahărul caramelizat, după care puneți-o într-un vas mai mare, cu apă, la bain-marie. Introduceți vasele în cuptor, la foc mediu și lăsați-le acolo până ce compoziția se leagă bine. Această operațiune poate dura chiar și 90 de minute. Înainte de a opri focul, întețiți-l pentru câteva minute, după care opriți-l și lăsați vasele în cuptor, fără să-l mai deschideți, pentru ca toată căldura acumulată să poată rumeni crema.

Lăsați vasele în cuptor până la răcirea completă a preparatului. A doua zi, răsturnați pe un platou crema de caramel și ornați-o cu căpșuni din dulceață și frunze verzi. Fiecare porție va avea câte o căpșună. Se poate folosi și siropul din dulceață, pentru un plus de savoare.

TIPS-URI

1

Aveți grjă să caramelizați zahărul, să nu-l ardeți. În caz contrar, crema va avea un gust amar. Pentru aceasta, agitați ușor cratița, topiți zahărul la foc mic și tapetați pereții cratiței cu zahărul caramelizat deja, până ce se va topi în întregime.

2

Amidonul alimentar se folosește pentru legarea conținutului, dar folosirea lui este facultativă, pentru că această compoziție se poate lega și fără acest ingredient.

3

Țineți vasele în cuptor la foc potrivit, nu mare. Dacă veți face focul iute, pentru a grăbi prepararea, compoziția se poate brânzi.

4

Înainte de a opri focul la cuptor, întețiți-l puțin pentru câteva minute, pentru că această căldură va rumeni frumos crema de caramel.

5

După ce opriți focul, nu mai deschideți ușa de la cuptor.

6

Lăsați vasele în cuptor până la răcirea totală a cremei de caramel.

7

Răsturnați crema de caramel pe platou a doua zi, nu imediat, dacă vreți să aibă o formă legată și frumoasă.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert crema de caramel cu dulceata de capsuni" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (22)

RODIMUR 1

01.10.2017, 08:42

Da, Oana este foarte bună. Nici eu nu mai făcusem de mulți ani, dar parcă-i venise rândul...!

Rocsi 1

02.10.2017, 19:36

Nu am facut de mult timp nici eu, o crema de caramel!

RODIMUR 1

02.10.2017, 20:07

Și eu am făcut acum, după zeci de ani...

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Salată de ciuperci cu maioneză - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 19.12 la 09:41

Cozonac Babka cu cremă de ciocolată - Rețeta gustoasă și aromată

pe 19.12 la 09:30

Pâine cu rozmarin și fulgi de sare - Rețeta festivă pentru sărbători

pe 18.12 la 09:53

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Desert prajitura Carpati