Am plecat de la reteta Simonei
https://www.bucataras.ro/retete/cozonac-fara-framantare-sau-cu-framantare-redusa-69694.html
Cozonacii nu sunt aspectuosi,dar gustul....e nemaipomenit!
Lasam la temperatura camerei cu cateva ore inainte ouale, drojdia, faina.
Stafidele cu esenta de rom si cu apa calda le lasam la inmuiat din timp, apoi le scoatem si le stoarcem.
Pregatim maiaua intr-un castron din drojdia frecata cu zaharul, laptele caldut si faina si lasam sa creasca cam vreo 15 minute. A mea a plecat la plimbare din castron)))).
Cernem faina de 3 ori si o punem intr-un vas adanc. Facem o adancitura in mijlocul ei in care punem maiaua, zaharul, zaharul pudra cu aroma de rom, galbenusurile, coaja rasa de lamaie, vanilia si laptele fierbinte. Presaram putina sare si amestecam totul. Adaugam si smantana. Apoi adaugam treptat uleiul si untul topit racit. Framantam pana obtinem un aluat elastic. Punem intr-un vas aluatul, presaram deasupra putina faina, acoperim cu un prosop si lasam intr-un loc caldut (langa aragazul cu un ochi pornit), cam o ora pana creste aluatul.
Intre timp pregatim umplutura. Laptele fierbinte il amestecam cu cacaua. Mixam albusurile cu un praf de sare pana se intaresc, apoi adaugam zaharul pudra si zaharul cu aroma de rom. Adaugam in albusurile batute, cacaua pregatita cu lapte, apoi nuca, stafidele si rahatul si amestecam compozitia.
Impartim aluatul in cate parti dorim sa repartizam in tavi (mie mi-au iesit 4 cozonaci dar acum depinde de felul cum ii asamblam)
Intindem cu sucitorul foile si punem umplutura. Rulam dupa preferinte. Punem in tavi (tapetate cu hartie de copt ) si lasam inca 30 minute la cresut intr-un loc caldut. Apoi ungem cozonacii cu ou batut amestecat cu zahar vanilat si dam la cuptorul preincalzit, la foc potrivit 170 grade, cam 50minute, pana se rumenesc frumos. Cu cateva minute inainte sa fie gata se scot si se ung cu ou batut si apoi presaram zahar deasupra si mai dam la cuptor. Scoatem cozonacii si ii acoperim cu un prosop. Dupa vreo jumatate de ora ii scoatem din forma si ii punem pe un gratar, acoperindu-i cu un prosop. Taiem cand sunt complet raciti. Se pastreaza bine inveliti in prosoape de bucatarie intr-o punga.