Îmi place foarte mult crema de vanilie, mai ales când îi asociez fragii din dulceață, așa că am făcut niște coșulețe din aluat fraged, cu această umplutură delicioasă, aromată și rafinată.
Din ingredientele de mai jos mi-au ieșit 36 coșulețe.
Din timpul de preparare am exclus cele două ore în care aluatul fraged trebuie să stea la frigider.
Se face un aluat fraged din: făină, unt rece, untură, zahăr tos, ou, sare, bicarbonat și lapte dulce rece. Se frământă aluatul până ce se încorporează toate ingredientele și devine nelipicios și elastic. Se dă aluatul, acoperit cu o folie alimentară de plastic, la frigider, unde se lasă cel puțin două ore.
După acest interval de timp, se scoate aluatul din frigider și se întinde, pe planșeta înfăinată, o foaie cam de 6-7 mm grosime. Se decupează cercuri cu o formă rotundă și se pun în formele pentru tarte/brioșe. Se presează aluatul pentru a adera la pereții tăviței pentru brioșe și se înțepă cu o furculiță, pentru a nu-i permite să crească.
Se dă tava la cuptorul preîncălzit, timp de aproximativ 15 minute, ca să se coacă/usuce aluatul, dar să nu se rumenească tare.
Separat se face crema de vanilie. Se mixează bine gălbenușurile cu zahărul, vanilia, amidonul și laptele, după care se dă cratița la foc mic și se amestecă întruna, până ce se îngroașă crema. Se lasă compoziția să se răcorească puțin, după care se încorporează untul. După ce se omogenizează compoziția, se dă crema la frigider să se lege, până când va fi folosită.
Se umplu coșulețele cu un șpriț și se decorează cu fragi din dulceață, fără sirop.
Se depozitează la rece. Coșulețele se pot păstra la congelator, chiar și o lună.
1
Aluatul fraged se prepară la rece, așa că nu încălziți laptele și nu topiți grăsimile.
2
Foaia de aluat nu trebuie să fie prea subțire, dar nici prea groasă (6-7 mm este exact cât trebuie!).
3
Formele pentru tarte/brioșe nu trebuie neapărat unse cu ulei, pentru că aluatul fraged conține suficiente grăsimi, ca să nu se lipească de vas.
4
Coșulețele nu trebuie să fie prea înalte.
5
Nu rumeniți prea tare coșulețele pentru că nu mai au un aspect frumos și se pot usca.
6
La prepararea cremei, amestecați întruna compoziția, la foc mic, ca să nu se prindă de fundul cratiței.
7
Nu adăugați untul în cremă, decât după ce s-a răcorit puțin.
8
Crema se poate prepara și la bain-marie, fără riscul de a se prinde de fundul cratiței, dar durează mai mult timp.
9
Coșulețe se pot păstra timp de o lună la congelator, dacă nu aveți umplutură suficientă.
10
Pentru a avea coșulețe mai aspectuoase, e bine să decupați aluatul, cu forme ondulate (ceea ce eu nu am făcut de această dată, dar asta nu înseamnă că nu vă pot da un sfat bun!)
11
Păstrați coșulețele umplute cu cremă la frigider.