După tortul de probă cu blat de bezea, când am avut ocazia să pun la punct unele proceduri, am făcut această coroniță Pavlova, la care mi-a rămas gândul, de îndată ce am zărit-o undeva...
Cu mare atenție, răbdare și grijă am reușit să duc la bun sfârșit acest proiect culinar, în așa fel încât să fiu mulțumită de rezultat: tortulețul a ieșit excelent, cu blaturile crocante și bune din bezea, aromele armonioase ale fructelor și frișca naturală. Cât despre aspect, judecați și singuri...! Aproape că-mi era milă să-l tai...
Pentru blaturile din bezea se mixează mai întâi albușurile cu un praf de sare și când încep să crească în volum, se continuă mixarea și se adaugă oțetul. Se adaugă zahărul pudră în ploaie, puțin câte puțin și vanilia.
Când nu se mai simt cristalele de zahăr și compoziția este lucioasă și fermă, se adaugă esența de portocale și apoi, pe rând, cele două linguri de amidon alimentar. Se mai mixează încă 2 minute, pentru omogenizare și apoi se toarnă compoziția de bezea în poș.
Se pune într-o tavă o hârtie de copt, se trasează cu creionul forma blatului și apoi se șprițează prima foaie, din trei cercuri concentrice, în interiorul tiparului desenat pe hârtie, pentru că în cuptor, blatul va mai crește.
Se pune tava cu blatul pe treapta din mijloc, în cuptorul preîncălzit, la temperatura cea mai mică. Se lasă blatul în cuptorul cu ușa întredeschisă, timp de cel puțin 90 de minute, până ce bezeaua se întărește și capătă consistență.
Când blatul este gata, se lasă să se răcească în cuptor, după care se scoate și se depune într-un spațiu uscat și răcoros.
După același tipic se face cel de-al doilea blat. Pentru al doilea blat, eu am făcut trei cercuri concentrice, din bezele, în interiorul tiparului trasat cu creionul. Se procedează întocmai pentru coacerea și depozitarea celui de-al doilea blat.
Cât timp se coc blaturile în cuptor, se face frișca din smântâna rece, mixată cu vanilia și zahărul pudră, adăugat puțin câte puțin. După ce se obține consistența dorită, se dă frișca la frigider, până ce vor fi gata ambele blaturi.
Se pregătesc din timp fructele pentru decorarea tortului.
Când ambele blaturi sunt gata și răcite complet, se pune primul pe un platou, se șprițează deasupra frișca, se suprapune cel de-al doilea blat (cel format din bezele) și se ornează cu trandafirași din frișcă.
Se decorează tortul cu fructele și frunzele de mentă pregătite din timp, după care se dă la frigider, până la servire.
Pentru că blaturile din bezea se înmoaie repede, acest tort nu se poate păstra mult timp, cel mult 24-30 de ore.
1
Albușurile cresc mai frumos și mai repede, dacă le mixați mai întâi cu un praf de sare.
2
În compoziția pentru blaturi, adăugați amidonul spre sfârșit, când nu se mai simt cristalele de zahăr, iar bezeaua este lucioasă și fermă.
3
Coaceți blaturile la foc foarte mic și lăsați ușa cuptorului întredeschisă, sau chiar deschisă de tot, dacă focul este puternic și la temperatura cea mai joasă.
4
Lăsați blaturile să se răcească în cuptor și apoi depuneți-le într-un loc uscat și răcoros, până la montarea tortului.
5
Pentru frișcă, smântâna trebuie să fie rece, de la frigider. Ar fi bine să folosiți smântână grasă, naturală.
6
Păstrați tortul la frigider, nu mai mult de 24-30 de ore, pentru că blaturile de bezea se înmoaie foarte repede.