Pentru că soțului meu îi plac mult și-i amintesc de copilărie, eu fac adeseori cornuri pufoase și bune, a căror rețetă o tot îmbunătățesc, pe măsură ce trece timpul. De această dată am umplut cornurile cu rahat tricolor și tare bune au mai fost, cu un pahar de lapte, sau o ceașcă de cafea (de fapt, mai sunt încă, pentru că nu s-au terminat...).
Din ingredientele de mai jos am făcut 16 cornuri pufoase, de dimensiune medie.
Mai întâi se face un aluat potrivit de moale din: făină, drojdie proaspătă, zahăr, sare, vanilie, 1 ou, unt, coajă răzuită de limetă și lapte cald. Când toate ingredientele sunt încorporate, se adaugă uleiul, pentru desprinderea aluatului de pe mâini și se mai frământă 3-4 minute. Se acoperă aluatul cu un șervet curat și se lasă la dospit, timp de 35-40 de minute, într-un loc călduros, ferit de curenții de aer rece.
Între timp se taie rahatul pe o planșetă pe care s-a presărat zahăr pudră, ca să nu se lipească.
Când aluatul și-a dublat volumul, se răstoarnă pe planșeta înfăinată, se mai frământă 2 minute, pentru eliberarea bulelor care l-au umflat și apoi se porționează în 16 bucăți egale, care se depun pe planșeta înfăinată, până ce vor fi modelate.
Fiecare bucată de aluat se întinde cu sucitorul sub forma unui triunghi cu înălțimea de aproximativ 20 cm, cu vârful în sus și se pun bucățelele de rahat, la baza triunghiului. Se rulează aluatul, dinspre baza triunghiului spre vârf, întinzând ușor de capete și răsucindu-le colțurile spre interior, pentru a da cornului forma frumoasă de semilună.
Se procedează la fel până se fac toate cornurile, care se depun pe tava în care s-a întins în prealabil hârtie de copt, la 3-4 cm distanță unul de celălalt, pentru că vor mai crește în cuptor.
Se ung cornurile cu ou și se presară susan, după care se dă tava la cuptorul încălzit în prealabil, la foc mediu, pentru 15-17 minute, până ce se rumenesc frumos și uniform.
Se scot cornurile din cuptor și se lasă să se răcească, înainte de servire.
1
Pentru ca aluatul să crească ușor și repede, ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei, laptele trebuie să fie cald, drojdia proaspătă și sfărâmicioasă, iar untul trebuie să fie moale.
2
Pentru ca drojdia să activeze, nu trebuie să intre în contact direct cu sarea, ci cu zahărul.
3
Pregătiți din timp bucățile de rahat, tăiate pe o planșetă presărată cu zahăr pudră.
4
Aluatul va crește frumos și repede, într-un loc călduros, ferit de curenții de aer rece.
5
După ce aluatul și-a dublat volumul, răsturnați-l pe planșeta înfăinată și mai frământați-l încă 1-2 minute cu puțină făină, pentru eliberarea bulelor de aer care l-au umflat.
6
Foaia de aluat trebuie să fie de 2-3 mm grosime.
7
Rulați aluatul în jurul bucăților de rahat și întindeți de capetele lui, răsucindu-le spre interior, pentru a da cornurilor forma de semilună.
8
Lăsați un spațiu de 3-4 cm între cornuri, în tava de copt, ca să nu se lipească și să-și strice aspectul, când vor mai crește, în cuptor.
9
Ungeți cornurile cu ou și presărați-le cu susan.
10
Coaceți cornurile la foc mediu, timp de 15-17 minute, în cuptorul preîncălzit, până ce se rumenesc frumos.