Aluatul mi-aduce aminte de copilarie...umplutura nu prea :)))
(Pentru 16 buc.)
Faina – 1 kg
Lapte caldut – 350 ml
Lapte batut (la temp. camerei) – 250 ml
Drojdie proaspata – 60 g
Zahar – 200 g
Oua – 5 buc
Esenta de vanilie – 1 lingura
Apa de trandafiri – 2 linguri
Coaja de lamaie rasa – 1 lingura
Dulceata de smochine – 1 lingurita / cornulet
Scortisoara – 1 varf de cutit / cornulet
Unt topit – 80 g
Ulei de floarea soarelui – 80 ml
Sare – 1 varf de cutit
Dizolva drojdia in laptele caldut si incorporeaza 2 linguri de faina si 1 lingurita de zahar;
Las-o la cald cca 10 min;
Monteaza carligul de plamadire al robotului de bucatarie;
Separa 3 galbenusuri de albusuri;
Adauga cele 3 galbenusuri si porneste aparatul pe viteza mica;
Pune zaharul, esenta de vanilie, apa de trandafiri si coaja de lamaie inauntru;
Peste acestea adauga untul topit si uleiul;
Mai departe adauga laptele cu zaharul si drojdia;
Cerne faina si amestec-o cu sarea;
Adaug-o treptat si lasa totul la framantat cca 10 min;
Cand aluatul a inceput sa se inchege creste viteza aparatului Ankarsrum la mediu;
Lasa la framantat alte 15 min;
Pune putina faina deasupra si dedesubtul aluatului si muta-l intr-un castron incapator;
Acopera-l cu un prosop si lasa-l la cald la dospit cca o ora – o ora si jumatate;
Odata dospit imparte-l in 4 si intinde fiecare foaie;
Taie triunghiuri potrivite si pune in mijlocul fiecaruia o lingurita de dulceata de smochine si presara un varf de cutit de scortisoara pe fiecare in parte;
Ruleaza-le pe fiecare in parte astfel incat capatul sa vina dedesubt;
Asaza-le in tavi cu hartie de copt si lasa-le la crescut cca 10 min;
Bate cele 2 oua ramase cu ajutorul unui tel si unge cornuletele – optional poti presara putin zahar pe fiecare in parte;
Introdu-le in cuptorul incins in prealabil la 180 de grade pentru cca 15 min;
Odata copti, scoate-i din cuptor si lasa-i la racit acoperiti cu un prosop usor umed;
Serveste-i de indata ce s-au racit;
Pofta buna !