De câteva zile tot îmi propun să fac clătite cu buline, dar nu mai aveam de mult timp pepite de ciocolată și nici nu eram hotărâtă să-mi fac singură, acasă, deși găsisem acest link:
https://www.petitchef.ro/articole/retete/cum-sa-faci-pepite-de-ciocolata-acasa-aid-2959
Până la urmă am folosit niște dropsuri de ciocolată neagră, care erau mai mari, dar fiind și amare, am folosit mai puține pe fiecare foaie de clătită (între 5 și 7) și am mai adăugat ciocolată răzuită, sau nutella, ca să le fac mai dulci, pe gustul meu. Ce să zic, acum? Drăguțe și bunuțe și nici nu mi-a luat mult timp prepararea lor...
Din ingredientele de mai sus am făcut 10 clătite (mai plinuțe) cam 2/porție, fiind mai consistente.
Se amestecă mai întâi ingredientele solide (făina, sarea, zahărul, vanilia, coaja răzuită de limetă, bicarbonatul de sodiu) și apoi se adaugă oul și laptele, puțin câte puțin. Se mixează compoziția până ce devine omogenă, fără cocoloașe, iar zahărul se topește.
Se unge cu ulei tigaia încălzită și se toarnă un polonic mic de compoziție. Se coace clătita la foc mic, până ce se rumenește ușor, după care se întoarce pe partea cealaltă. Se pun dropsurile de ciocolată pe clătită și se mai ține la foc mic, până ce se rumenește ușor. Atunci se ia cu grijă clătita din tigaie, ca să nu se scurgă ciocolata caldă și se dă la răcoare. Bulinele de ciocolată de pe clătite constituie tot farmecul acestora.
Se procedează la fel, până ce se epuizează toată compoziția de clătite. Fiecare clătită va fi pusă pe o farfurie separată, până ce se întărește ciocolata.
Se pot plia clătitele, măcar parțial, cu bulinele de ciocolată la interior. Cine vrea să mențină clătitele cu bulinele la vedere, va trebui să le lase nesuprapuse, până ce se întărește ciocolata.
Cine dorește, poate decora clătitele cu ciocolată răzuită, fin sau grosier, cu nutella, sau cu frișcă.
1
Adăugați treptat laptele și mixați cu grijă, ca să nu se formeze cocoloașe.
2
Încălziți mai întâi tigaia și abia apoi ungeți-o cu puțin ulei și turnați compoziția de clătite.
3
Faceți clătitele la foc mic. În caz contrar, riscați să le ardeți sau să rămână crude.
4
Prăjiți mai întâi pe o parte clătitele și apoi, imediat ce le întoarceți pe partea cealaltă, adăugați bulinele de ciocolată.
5
Nu încercați să prăjiți clătitele pe partea cu ciocolată, pentru că se vor lipi de tigaie.
6
Bulinele de ciocolată se vor topi, la căldură, dar își vor menține forma, atât timp cât vor fi luate cu grijă, cu o paletă lată, din tigaie.
7
Nu suprapuneți clătitele abia luate din tigaie, pentru că se vor lipi și bulinele de ciocolată se vor împrăștia. Lăsați-le să se răcorească mai întâi și să se întărească ciocolata. Dacă vreți să le pliați, măcar parțial, pentru a lăsa o parte din buline la vedere, atunci nu este necesar să le lăsați să se răcească.