Îmi place mult ciocolata de casă, așa că iarna aceasta am tot încercat fel de fel de variante, care mai de care mai delicioasă. De această dată, o ciocolată de casă, cu stafide aurii și aromă de alune de pădure. Deși am folosit mai puțin zahăr (cu 100 de grame) ciocolata a fost foarte dulce, datorită stafidelor. O dulceață naturală, nu sintetică și foarte plăcută...
Nu am socotit ca timp de preparare perioada în care am amestecat cacaua cu laptele praf.
Mai întâi se amestecă bine cacaua cu laptele praf, chiar cu o zi înainte, în așa fel încât să nu mai rămână cocoloașe de lapte praf, care s-ar vedea urât în ciocolată.
Se pune zahărul cu apa la fiert, la foc mediu și se face un sirop bine legat, care cade bob în farfurioara de probă. Atunci se ia cratița cu sirop de pe foc și se adaugă untul feliat, pentru a se topi mai repede.
După ce untul s-a topit, se adaugă amestecul de cacao și lapte praf, puțin câte puțin și se încorporează bine, ca să nu se formeze cocoloașe.
Se adaugă apoi: stafidele, uleiul de alune de pădure și se amestecă bine și repede (ca să nu se întărească ciocolata) până la omogenizare.
Când compoziția este omogenă, se toarnă într-o formă unsă cu unt în prealabil.
Se nivelează ciocolata la suprafață (dacă nu se ”așează” singură), folosind un cuțit cu lama unsă cu unt, după care se decorează cu stafidele păstrate cu acest scop.
Se dă ciocolata la rece și după ce se răcește/întărește complet, poate fi porționată, după preferință.
Se păstrează la rece.
1
Amestecați bine, chiar cu o zi înainte, cacaua cu laptele praf, ca să nu mai rămână cocoloașe albe, care s-ar vedea urât în ciocolată.
2
Asigurați-vă că laptele praf este în termenul de valabilitate.
3
Legați foarte bine siropul, pentru ca ciocolata să nu rămână moale, dar totuși nu-l legați prea tare, pentru că s-ar putea zaharisi. Supravegheați permanent cratița cu sirop și verificați-l, din când în când, ca să opriți focul de la aragaz la momentul oportun.
4
Dacă totuși siropul se zaharisește, adăugați puțină apă și supravegheați cu mai mare atenție legarea siropului, pentru a nu depăși momentul critic.
5
Feliați untul dinainte, ca să se topească mai repede. Este necesar ca prepararea ciocolatei să se facă repede, ca să nu se întărească, înainte de a fi turnată în formă.
6
Dacă ciocolata se întărește repede, o puteți netezi frumos la suprafață cu un cuțit cu lama lată, unsă cu unt (cât timp ciocolata mai este caldă!).
7
Decorați cu stafide, cât timp ciocolata este încă moale.
8
Nu porționați ciocolata înainte de răcirea/întărirea ei completă.