Astazi as vrea sa va impartasesc o reteta pentru un aluat perfect.
Dat fiind faptul ca Bucataras lanseaza provocari la care eu nu pot rezista, m-am gandit sa raspund si eu, evident in afara concursului, cu o reteta a unui aluat perfect.
Reteta am gasit-o pe Recette Gâteau - 750g.
Ca si idee, acest aluat este atat de pufos si dens in acelasi timp, foarte gustos, in schimb cam dulce pentru gustul meu, avand si o cantitate destul de mare de zahar (mare pentru mine). Pentru amatorii de dulce intens, as spune ca e perfect. Insa, ca idee, pe viitor voi folosi jumatate din cantitatea de zahar din considerente de gust.
Aici mai fac o precizare si anume legata de cantitatea de drojdie folosita. Eu in general, nu sunt adepta unei cantitati mari de drojdie la aluaturi dospite si nici nu voi intelege vreodata de ce exista retete in care se foloseste drojdie multa nejustificat. Probabil ca asa s-a impamantenit. Dar fiecare cu alegerile lui, eu insa eu as vrea sa va arat prin acest aluat ca nu o cantitate mare de drojdie il face sa iasa perfect, ci ingredientele si framantarea acestuia, tipul de faina, etc.
Va recomand cu toata inima acest aluat pe care il voi folosi de azi inainte si la cozonac.
Sa va fie de folos!
Ingredientele se cantaresc si se pun la indemana. Eu am folosit robotul pentru framantarea aluatului.
Intr-un vas mic, se pune drojdia cu o lingurita zahar si putina apa calduta. Se cerne faina, se adauga sarea. Peste faina se adauga zaharul, ouale, untul, laptele si drojdia. Eu am adaugat putin rom. Puteti folosi arome dupa bunul plac.
Se porneste robotul si se lasa la framantat aproximativ 10 minute pana se obtine un aluat dens si lipicios. Se opreste robotul. Vasul se acopera cu un stergar curat si se lasa la dospit aproximativ 2 h. Dupa cele 2 h, se scoate aluatul pe o planseta din lemn, infainata sau pe o suprafata de lucru. Aluatul se imparte in 8 bile egale, apoi se ruleaza fiecare sub forma de snur, apoi se indoaie de la jumatate, rasucind capetele, apoi se strange sub forma de cerc.
Se pune fiecare briosa pe o tava prevazuta cu hartie de copt. Se unge fiecare cu galbenus de ou. Se mai lasa 5 - 10 minute, apoi se pun in cuptorul preincalzit, la 180 grade C, pentru aproximativ 25 - 30 minute. Eu le-am copt pe programul cu ventialatie, coacere sus-jos.
Dupa ce s-au copt, se lasa putin la temperat, apoi se scot pe un gratar de bucatarie.
1
Daca aveti oua de tara sa folositi, aluatul va avea o culoare galbena si frumoasa
2
Trebuie rabdare ca aluatul sa creasca frumos.
3
Daca nu sunteti adeptul gustului foarte dulce, reduceti cantitatea de zahar.
4
Nu le serviti asa fierbinti, lasati-le sa se tempereze, altfel le veti manca cu pofta si exista riscul sa va pice greu.