Brioșele însoțesc o cană cu ceai sau cafea și pot fi atât pufoase, cât și mai consistente. Pentru ceai sunt preferate brioșele mai pline, mai consistente, iar la cafea sunt bune brioșele pufoase.
Se separă albușurile de gălbenușuri.
Ciocolata cu lapte se sfarmă/taie în bucățele mici și se pregătește astfel pentru încorporare în brioșe.
Se pun formele de brioșe în tava specială.
Se amestecă untul cu zahărul și cu lingura de cacao. Se adaugă pe rând, unul câte unul, gălbenușurile.
Albușurile se bat/mixează bine cu vanilia și se încorporează, puțin câte puțin, în compoziția cu gălbenușuri. Se adaugă, după gust esența de migdale, sau de rom, după care se încorporează făina, având grijă să nu se formeze cocoloașe.
Se pune câte o lingură de compoziție în formele pentru brioșe, se presară în ele bucățele de ciocolată și se acoperă cu altă lingură de compoziție. Se pot decora cu ornamente și se dau la cuptor, la foc mic. Când sunt gata, brioșele se scot, se lasă puțin să se răcorească și se decorează cu ciocolată albă, topită la bain-marie cu o lingură de ulei, peste care se presară ornamente.
Compoziția este suficientă pentru 12 brioșe.
1
Scoateți ouăle din timp din frigider, pentru a fi la temperatura camerei, când le veți prepara.
2
Separați cu grijă albușurile de gălbenușuri, pentru a le bate mai ușor.
3
Scoateți untul din frigider cu câtva timp înainte de preparare, pentru a fi mai ușor de prelucrat.
4
Nu țineți prea mult brioșele în cuptor, ca să nu se usuce/întărească.