Daca nu ma insel, Meryem Sunar a dat startul pe facebook la aceasta forma frumoasa si apetisanta de aluaturi si cum am vazut ca multe persoane au prestat-o, m-am gandit sa ma alatur si eu.
Eu am facut-o din aluat de cozonac si a iesit foarte buna!
Cantitatile din reteta sunt pentru o forma cu inel detasabil, avand diametrul de 24 cm.
Recomandat este ca toate ingredientele sa fie tinute la temperatura camerei cu cateva ore inainte de preparare.
Faina trebuie cernuta de doua ori pentru a deveni pufoasa.
Incepem cu maiaua: intr-un bol frecam drojdia cu 1 lingura de zahar, pana la lichefiere, folosind o lingura de lemn, apoi adaugam 100 ml lapte caldut si o mana de faina, omogenizam, acoperim bolul si il lasam la loc caldut pana isi dubleaza maiaua volumul.
In alt bol, frecam untul cu o parte din zahar pana devine spumos, adaugam galbenusurile, esenta si omogenizam.
Punem faina intr-un vas si facem o adancitura la mijlocul ei unde vom amesteca untul cu maiaua crescuta.
Restul de lapte il punem intr-un vas pe foc impreuna cu zaharul, sarea, coaja de lamaie si amestecam continuu pana se dilueaza zaharul.
Il lasam sa se raceasca doar putin, atat cat sa putem tine degetul in el.
Eu fac in felul urmator: pun laptele in bolul in care a fost maiaua si clatesc bolul cu el, atunci fierbinte, pentru a nu se pierde din drojdia care ramane intinsa pe peretii bolului, apoi pun totul si in bolul in care a fost untul si uite asa nu pierd nimic.
Incepem sa formam aluatul punand cate putin din lapte peste amestecul de unt cu maia, incorporand in acelasi timp si faina de pe margini, si omogenizam bine. Eu folosesc o lingura de lemn, nu mai murdaresc mixerul.
Scoatem lingura din aluat si cu mainile unse cu ulei incepem sa framantam direct in vasul in care am lucrat si pana acum.
Cand incepe sa se lipeasca aluatul de maini, mai picuram din ulei, mai alternam si cu faina si framantam pana nu se va mai lipi de maini.
Lasam aluatul in vas, il acoperim cu stergare si asteptam sa-si dubleze volumul(asta daca ne ajuta drojdia si faina).
Impartim aluatul in doua, ungem forma cu ulei, detasam inelul si intindem prima parte de aluat direct pe fundul formei.
Ungem aluatul cu finetti, presaram nuca si intindem a doua parte de aluat peste nuca.
Presam bine cu mainile si delimitam mijlocul florii pe care o vom forma cu ajutorul unor forme de decupat aluaturi.
Apoi cu ajutorul unui cutit cu lama subtire taiem fasii, de 2 cm pe care le rasucim de doua ori astfel incat sa se vada nuca printre spiralele formate.
Asezam inelul si il inchidem, apoi acoperim forma si asteptam sa creasca aluatul 15-20 de minute.
Frecam un galbenus cu 1 lingurita lapte si ungem floarea cu ajutorul unei pensule.
Coacem cozonacul la 180 de grade pentru 40 de minute.
Cu 5-10 minute inainte de stingerea cuptorului, mai ungem floarea cu ce ne-a mai ramas din compozitia de uns.
Si in final, spalam vasele, multe la numar. :)
1
Aluatul nu trebuie sa iasa prea tare.
2
Zaharul trebuie diluat bine atat in compozitia de unt cat si in lapte, pentru a permite cresterea aluatului.
3
Albusurile ramase pot fi folosite la umplutura, adica se pot bate spuma cu putina sare si zahar si se adauga nuca in ele(eu le-am folosit la alt desert).